Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την Άνοιξη «κληρώνει» για το μέλλον της ΔΕΗ

Μέσα στην άνοιξη και συγκεκριμένα το Μάιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ώστε το φθινόπωρο να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες προς μεταβίβαση να έχουν λάβει άδεια για τη λειτουργία τους στη βάση όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο νόμος για την αποεπένδυση της ΔΕΗ είναι έτοιμος και θα κατατεθεί στη Βουλή την εβδομάδα που θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τρία βασικά ζητήματα: τα εργασιακά, ο τρόπος της απόχισης και η διαδικασία του διαχωρισμού. Όσον αφορά στα εργασιακά, προβλέπεται ότι οι νέες εταιρείες (θα δημιουργηθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ) δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για διάστημα έξι ετών ενώ το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε αυτές θα διατηρήσει όλα τα εργασιακά του δικαιώματα στις νέες εταιρείες. Παράλληλα, το πλεονάζον προσωπικό είτε θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές είτε θα έχει την επιλογή προγράμματος εθελουσίας.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και άλλη για το Νότο. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει στη μητρική ΔΕΗ η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται μόνο η χρήση τους.

Οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου θα αποτυπώνουν τον παραπάνω διαχωρισμό και πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη ΓΣ της ΔΕΗ.

Το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου

Το νομοσχέδιο προβλέπει κριτήρια προεπιλογής τα οποία σχετίζονται με την εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, τη χρηματοοικονομκή καταλληλότητα, την επάρκεια κλπ.

Ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των προς πώληση μονάδων

Όσον αφορά στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των προς πώληση μονάδων (Μελίτη 1,2 και Μεγαλόπολη 3,4), σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα ανατεθεί σε πιστοποιημένο, διεθνή, ανεξάρτητο εκτιμητή ο οποίος “θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας”. Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές. Θα υπάρξει, επίσης, γνωμοδότηση από άλλο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, σχετικά με το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Σημειώνεται ότι το θέμα της τιμής που θα πιάσουν οι προς πώληση μονάδες τέθηκε πρόσφατα από βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Σκρέκα, οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ ακυρώνουν τις περιβαλλοντικές άδειες για το σύνολο της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας. Όπως σημειώνουν, «ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι γνωστές από τον Δεκέμβριο του 2016, η Κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει πλήρως με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια της χώρας και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι προεκτάσεις είναι, όμως, πολύ μεγαλύτερες αν συνυπολογιστεί ότι λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτή τη στιγμή όλες οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. με κίνδυνο να μειωθεί τραγικά το προσδοκώμενο τίμημα».

By