Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το χρηματιστήριο των σπάνιων βιβλίων

Μέσα σε 8 ημέρες έφυγαν από τη ζωή δύο τιτάνες της αμερικανικής λογοτεχνίας: ο Τομ Γουλφ στις 14 Μαΐου και ο Φίλιπ Ροθ στις 22.

Και όπως συμβαίνει μετά τον θάνατο τέτοιων προσωπικοτήτων, ανανεώνεται το ενδιαφέρον για το έργο τους – και σπάνιες υπογεγραμμένες πρώτες εκδόσεις των βιβλίων τους κάνουν την εμφάνισή τους αναζητώντας πλούσιους αγοραστές.

Στην Έκθεση Σπάνιων Βιβλίων του Συνδέσμου Παλαιοβιβλιοπωλών του Λονδίνου, που ξεκίνησε στις 24 και ολοκληρώνεται στις 26 Μαΐου στον ολοκαίνουργιο πολυχώρο Battersea Evolution, μία πρώτη έκδοση του «Χόμπιτ» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν αναμένεται να πιάσει περισσότερα από 13.000 δολάρια. Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί το κοινό στα βιβλία του Γουλφ και του Ροθ.

«Στο 48ωρο μετά από τον θάνατο του Τομ Γουλφ αγοράστηκαν δεκάδες υπογεγραμμένα βιβλία του», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Ντέιβις, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του online βιβλιοπωλείου AbeBooks, που διαθέτει σπάνια και συλλεκτικά βιβλία. «Αναμένω παρόμοια αντίδραση και για τον Ροθ. Και οι δύο συγγραφείς ήταν γενναιόδωροι με τα αυτόγραφα σε βιβλία, και η προσφορά είναι μεγάλη».

Μία υπογεγραμμένη πρώτη έκδοση του «Αντίο Κολόμπους» του Ροθ, που το 1960 κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, αξίζει 6.500 δολάρια αν είναι σε καλή κατάσταση. Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι αρκετά φθηνότερα. Ένα υπογεγραμμένο, δερματόδετο «Ανθρώπινο Στίγμα» (του 2000) κοστίζει μόλις 650 δολάρια.

Αν αγοράσατε το πρώτο βιβλίο του «Χάρι Πότερ» όταν κυκλοφόρησε το 1997, ίσως να έχετε στη βιβλιοθήκη σας μια μικρή περιουσία. Η πρώτη έκδοση αποτελούταν από μόλις 500 αντίτυπα, και τα 300 μοιράστηκαν σε βιβλιοθήκες. Ένα από αυτά τα αντίτυπα στο AbeBooks πιάνει από 40.000 μέχρι 55.000 δολάρια.

Η καλή κατάσταση του βιβλίου παίζει μεγάλο ρόλο στην τιμή, το ίδιο και η υπογραφή του συγγραφέα. Την επόμενη φορά που θα στηθείτε στην ουρά για ένα αυτόγραφο, ζητείστε από τον συγγραφέα να κάνει ένα μικρό σκιτσάκι ή να γράψει κάτι έξυπνο (π.χ. μια πρωτότυπη αφιέρωση που θα του προτείνετε εσείς). Κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει την αξία του στο μέλλον – και αν δεν επωφεληθείτε εσείς, θα σας ευγνωμονούν τα παιδιά ή τα εγγόνια σας.

Πάντως οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους θέλουν να συλλέγουν σπάνια βιβλία να αγοράζουν εκείνα που αγαπάνε και όχι αυτά που θεωρούν ότι είναι καλές επενδύσεις. «Όπως στο χρηματιστήριο, η αξία ενός βιβλίου μπορεί να ανέβει ή να πέσει», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Ντέιβις.«Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα συγκεκριμένο βιβλίο εδώ και τώρα, μπορείτε να το βρείτε σε ιστοσελίδες σαν τη δική μας. Αλλά μην σνομπάρετε το κλασικό κυνήγι θησαυρού σε παλαιοπωλεία και παζάρια».

By