Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To Δουβλίνο «ψαρεύει» εταιρείες μετά το Brexit

Το Δουβλίνο αναδεικνύεται σε επικρατέστερο «μνηστήρα» των τραπεζών που προετοιμάζουν την έξοδό τους από το Λονδίνο ενόψει Brexit.

Οι κολοσσοί του χρηματοοικονομικού κλάδου –τράπεζες, ασφαλιστικές, funds– αναζητούν νέα στέγη εν μέσω ανησυχιών ότι λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χάσουν το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» που τους επιτρέπει να δραστηριοποιούνται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Αντίπαλο δέος του Δουβλίνου είναι η Φρανκφούρτη, η οποία φαίνεται πω «κέρδισε» τις ιαπωνικές τράπεζες Daiwa και Nomura που ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να μεταφέρουν στη γερμανική πόλη την ευρωπαϊκή τους έδρα.

Σύμφωνα με έρευνα της EY, πάντως, στην οποία συμμετείχαν 222 από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες του Λονδίνου, μόνο 19 δήλωσαν ότι εξετάζουν να μεταφερθούν στο Δουβλίνο (ή την Ιρλανδία γενικότερα) και 18 στη Φρανκφούρτη/Γερμανία. Στην τρίτη θέση έρχεται το Λουξεμβούργο σήμερα με την έρευνα, με 11 εταιρείες.

«Το γεγονός ότι διεκδικούν τόσες πολλές ευρωπαϊκές πόλεις τη θέση του Λονδίνου αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ένας επικρατέστερος διάδοχος», σημειώνει ο Αμάρ Αλί, επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EY στη Βρετανία.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων και οι Legal & General και Standard Life, φαίνεται που προτιμούν την ιρλανδική πρωτεύουσα, ενώ το Λουξεμβούργο κερδίζει έδαφος μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και πλούτου. Η Φρανκφούρτη εξελίσσεται σε φαβορί για τις επενδυτικές τράπεζες, με το Παρίσι να ακολουθεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Άλι, όμως, ελάχιστοι κολοσσοί έχουν μέχρι στιγμής «ανοίξει τα χαρτιά τους» με δημόσιες ανακοινώσεις που αποκαλύπτουν πού σκοπεύουν να μεταφέρουν την έδρα τους. Συγκεκριμένα, μόνο 53 έχουν «αποκαλυφθεί», εκ των οποίων οι 15 έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να μετακομίσουν –αλλά χωρίς να διευκρινίσουν πού.

«Η διαφορά τους τελευταίους τρεις μήνες από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 [στις 29 Μαρτίου] είναι ότι βλέπουμε τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς να θέτουν σε εφαρμογή τα εναλλακτικά τους σχέδια», εξηγεί. «Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί, βέβαια, όσο οι όμιλοι υποβάλλουν τις αιτήσεις για μεταφορά έδρας στις ρυθμιστικές αρχές», συμπληρώνει.

Τα στελέχη των χρηματοοικονομικών εταιρειών αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να λάβουν τις όποιες αποφάσεις τους πολύ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit, καθώς η μεταφορά των δραστηριοτήτων απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες εκ μέρους των εποπτικών φορέων. Επιπλέον, οι πιο γρήγοροι επιβραβεύονται, αφού θα προλάβουν πιθανές «φούσκες» στις τιμές των ακινήτων λόγω της «μετανάστευσης» που επιφέρει τη αποχώρηση της Βρετανίας.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις, από την πλευρά τους, προσφέρουν «δολώματα» στους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς κολοσσούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Φρανκφούρτη, η οποία υπόσχεται να αλλάξει το εργατικό της δίκτυο για να εξαιρέσει τους «ριψοκίνδυνους», το Παρίσι που προτάσσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του και το Δουβλίνου που καυχιέται για το αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό.

By