Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ελληνικό χρέος στο μενού του νέου Washington Group της Πέμπτης

Στη νέα συνεδρίαση του Washington Group έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα της η Ελλάδα σε μια εκ νέου προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ όσον αφορά στην ελάφρυνση χρέους.

Η νέα συνεδρίαση που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7. Στην συνάντησή τους αυτή οι δανειστές θα προσπαθήσουν να βρουν τη χρυσή τομή, για να αμβλύνουν τις διαφορές και να ευοδώσει μια συμφωνία για επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων με καλύτερους όρους.

Πηγές των δύο πλευρών επαναλαμβάνουν πως κοινός στόχος είανι η επίτευξη οριστικής και συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό χρέος εντός του Ιουνίου η οποία αναμένεται να καθορίσει και την στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Washington Group πηγές ανέφεραν πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία γεγονός που θα προϋπόθετε την συμμετοχή του Ταμείου στην χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί αγώνα δρόμου προκειμένου να διευθετήσει δεκάδες προαπαιτούμενα σχετικά με την τελευταία αξιολόγηση, προκειμένου να υπάρξει αίσια κατάληξη και τυπικά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πολλά από αυτά βέβαια εκτείνονται και μετά την λήξη του προγράμματος σύμφωνα με το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) μεταξύ Ελλάδος και θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης ξεχωρίζουν η διατήρηση της πρόβλεψης που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να επιβάλει τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019, η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, αλλά και η δέσμευση της κυβέρνησης για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο 40σελιδο κείμενο του νέου Μνημονίου για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, η Ελλάδα θα στοχεύσει σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης, διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Όπως αναφέρεται η κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενο, θα νομοθετήσει τη Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική 2019-22, η οποία θα θέσει ανώτατα όρια δαπανών σε συμφωνία με τους στόχους του προγράμματος του ESM και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2019-2022.

Στη βάση αυτή αφήνεται ορθάνοικτο το ενδεχόμενο πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, κάτι που ελληνικές κυβερνητικές πηγές είχαν διαψεύσει το προηγούμενο Σάββατο. Η σχετική αναφορά στο κείμενο του νέου Μνημονίου τονίζει τα εξής: «Οι αρχές, ως προαπαιτούμενο θα προωθήσουν την εφαρμογή του μέτρου της φορολογίας εισοδήματος (αφορολόγητο) το 2019 εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος, θεωρεί ότι, βάσει μιας διαφανούς εκ των προτέρων εκτίμησης, είναι απαραίτητη η εφαρμογή του για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα και εάν χρειαστεί, θα εγκρίνουν νομοθεσία, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, ώστε να εξασφαλίζουν την ακριβή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, κατά τρόπο θετικό για την ανάπτυξη».

Αλλά και για τα λεγόμενα αντίμετρα ή θετικά μέτρα το κείμενο του νέου Μνημονίου δεν είναι σαφές και θέτει προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση τους. «Βάσει μιας αξιολόγησης και σε συμφωνία με όλα τα θεσμικά όργανα και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές, οι αρχές θα υιοθετήσουν, μετά από μια διαφανή διαδικασία, την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή των αντίμετρων που ξεκινούν από το 2019. Το ποσό που θα υλοποιηθεί να ευθυγραμμιστεί με την προβλεπόμενη υπέρβαση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους – με την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο – προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων», τονίζεται σχετικά.

By