Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, 2019

To Facebook «κόβει» 200 εφαρμογές μετά την Cambridge Analytica

Η Facebook διέκοψε την λειτουργία 200 εφαρμογών που μπορεί να έχουν διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών τους, καθώς αναζητά για πιθανές διαρροές δεδομένων παρόμοιες με αυτή που συνδέεται με την Cambridge Analytica.

Από τότε που αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 87 εκατομμύριων χρηστών του κοινωνικού δικτύου μοιράστηκαν με την εταιρεία Cambridge Analytica η Facebook εξετάζει χιλιάδες εφαρμογές που είχαν παρόμοιες προσβάσεις πριν από την αλλαγή των πολιτικών χρήσης που έγινε το 2014.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε ότι ελεγχθούν όλες οι εφαρμογές που συνδέονται με το Facebook στις 21 Μαρτίου. Αν εντοπιστούν προβληματικά στοιχεία για κάποια εφαρμογή κατά τη διάρκεια του ελέγχου τα στελέχη της εταιρείας θα πραγματοποιούν συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των εφαρμογών και ενδεχομένως να πραγματοποιούν και επισκέψεις στα γραφεία τους.

Ήδη έχει σταματήσει η λειτουργία 200 εφαρμογών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα σχετικά για το αν πράγματι δεν χρησιμοποίησαν σωστά τα στοιχεία των χρηστών. Αν τελικά αποδειχτεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο τότε η λειτουργίας τους θα απαγορευτεί για πάντα και οι χρήστες τους θα ενημερωθούν με μήνυμα από το Facebook. Παρόμοιες κινήσεις είχε κάνει και η εταιρεία με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Πάντως, η υπόθεση της Cambridge Analytica φαίνεται ότι δεν επηρεάζει πλέον σε μεγάλο βαθμό τη μετοχή του Facebook, η τιμή της οποίας επανήλθε αυτή την εβδομάδα στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου.

By