Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Το Μαξίμου δεν παίρνει θέση για το σκάνδαλο Ταφύλλη- Lockheed

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση της είδησης ότι ο γγ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ήταν συνεργάτης της Lockheed, στην οποία η Κυβέρνηση ανέθεσε την αναβάθμιση αεροσκαφών έναντι 500 εκατ. δολαρίων

giannis tafilis

Άνω – κάτω η Κυβέρνηση και η Βουλή για την υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed. Οι νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως εμφανίζουν το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δις υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ παλαιό συνεργάτη της αμερικανικής εταιρίας που πρόσφατα πήρε με απευθείας ανάθεση έργο 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών. Την ίδια ώρα ο Γ. Ταφύλλης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της Lockheed Martin, που ζημίωσαν με 31,5 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο!

Τα στοιχεία, που οδηγούν σε μέγα σκάνδαλο σε συνδυασμό με τις δικαστικές εξελίξεις οδήγησαν Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου την απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη επισημαίνοντας ότι είναι ηθικά εκτεθειμένη. Για την ώρα όμως η κυβέρνηση εμφανίζει αμήχανη σιωπή αποφεύγοντας να πάρει θέση. Την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Καμμένο και από τον υφυπουργό του Νίκο Τόσκα ζήτησαν και μέλη της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κώστας Τασούλας από τη Ν.Δ. επισήμανε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξης η απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη. «Δεν ήταν υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου αλλά εταιρίας με την οποία το υπουργείο είχε συναλλαγή» φέρεται να είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ρωτήσει «πως επιστρέφει στο υπουργείο ως στέλεχος; Πρέπει να απομακρυνθεί». Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επαίνεσε τον υπουργό για την στάση του να παραδεχθεί αμέσως μετά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Ταφύλλη – Lockheed ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να παραμείνει στην θέση του καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι στηρίζει τον κ. Ταφύλλη στο βαθμό που όσα λέει είναι αλήθεια.

Οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός σημειώνουν στο κείμενό τους πως: «Μετά από την κατάθεση 2 Ερωτήσεων και ΑΚΕ προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της ανακατασκευής 5 πολεμικών αεροσκαφών στην εταιρεία Lockheed καταθέτουμε και τρίτη Ερώτηση καθώς νέες αποκαλύψεις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο» και προσθέτουν «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΘ.Α. κος Ταφύλλης εμφανίζεται εμπλεκόμενος, ως πρώην υπεργολάβος της εταιρείας Lockheed και επιπλέον αναφέρεται ότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Σεπτέμβριο του 2014. Εύλογα οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο αν τον Ιανουάριου του 2015 – που ο κ. Ταφύλλης ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα – ο Υπουργός εθνικής άμυνας ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες και τον φάκελο της υπόθεσης που βρισκόταν στα χέρια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Επίσης ο βουλευτής Επικρατείας με την ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης επικαλείται τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών επισημαίνει μεταξύ άλλων, την παλαιότητά τους, την επιστολή- ομολογία της Lockheed Martin στην οποία εκφράζει την άποψη ότι ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω αεροσκαφών δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, κυρίως από άποψη κόστους αλλά και τις δραματικές οικονομικές συνθήκες της χώρας που καθιστούν απαγορευτική την απευθείας ανάθεση.

Την ίδια ώρα οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που προκαλεί η υπόθεση Ταφύλλης – Lockheed προκαλεί αναταράξεις και εντός της Ολομέλειας της βουλής. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Κύριε Παππά, καλύπτει η Κυβέρνηση τον Γενικό Γραμματέα κ. Ταφύλλη, που εργαζόταν στην Lockheed Martin, στην οποία δώσαμε 500 εκατομμύρια; Μπορείτε να σηκωθείτε να μας πείτε, εάν η Κυβέρνηση τον καλύπτει, που δίνουμε δουλειές σε πρώην εταιρία του; Μόνο τα εύκολα φέρνουμε εδώ πέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Επίσης, μομφή προς την κυβέρνηση για την «σιωπή» που επιδεικνύει στην υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed άφησε και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση επικρίνοντας την στάση του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του «κ. Ταφύλλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, είναι υπεργολάβος της Lockheed. Ούτε γι’ αυτόν υπήρξε ένα σχόλιο».

By