Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Μονακό, καταφύγιο για τους πλούσιους του Brexit

Η προνομιακή φορολογική μεταχείριση που υπάρχει στο Μονακό, το μικρό κρατίδιο που βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους εύπορους Βρετανούς οι οποίοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μονακό λόγω Brexit σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα.

Ο Jim Ratcliffe, ιδρυτής της βρετανικής χημικής βιομηχανίας, Ineos, θα μπορούσε να καταφύγει στο πυκνοκατοικημένο Μονακό και σίγουρα οι δυο βασικοί λόγοι είναι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και οι ιδιωτικές παραλίες.

«Όταν κάποιος μετακομίζει στο Μονακό δεν το κάνει μόνο για φορολογικούς λόγους, σίγουρα όμως, η φορολογία βρίσκεται ψηλά στη λίστα των περισσοτέρων. Γιατί σίγουρα δεν πας στο Μονακό για τα λιβάδια και τις πεδιάδες», αναφέρει ο Richard Morley, από την BDO.

Στην ιστοσελίδα της η κυβέρνηση του Μονακό τονίζει την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη το Πριγκιπάτο δεν επιβάλλει φόρους ακίνητης περιουσίας, δημοτικά τέλη ούτε φόρους εισοδήματος.

Ήδη κάποιοι πολύ πλούσιοι Βρετανοί δηλώνουν πλέον μόνιμοι κάτοικοι του Μονακό: ο Philip Green, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερες εταιρείας ρούχων της Βρετανίας βρίσκεται εκεί, το ίδιο και ο επενδυτής Simon Reuben. Πρόκειται για πλούτο αξίας 8,9 δις δολαρίων σύμφωνα με τον Billionaires Index του Bloomberg.

Εκτός από το φορολογικό καθεστώς, το Μονακό συνδυάζει ποιότητα ζωής, καλό εκπαιδευτικό και υγειονομικό σύστημα και μια πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ομιλούνται τα αγγλικά, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη σημαντικά κίνητρο για να μετακομίσει κάποιος εκεί.

By