Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τραγωδίες στα ερείπια μετά το σεισμό – Συγκλονιστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Κατασκευές που κατέρρευσαν, φωνές εγκλωβισμένων ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια, σκοτάδι από τη διακοπή ηλεκτροδότησης, άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια και στέγη, συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει αρχαία τραγωδία, λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος, μετά τον θανατηφόρο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Ο Ευθύμης Λέκκας, που από τις πρώτες ώρες του φονικού σεισμού βρίσκεται στην Αλβανία, σημειώνει: «Η ιδιόρρυθμη ακολουθία που όλοι περιμέναμε να λήξει, εξελίχθηκε σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «πρωταρχικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στα ερείπια πενταόροφων πολυκατοικιών και κάτω από επικρεμάμενους τόνους από μπετόν».

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλάει για τις προσπάθειες που γίνονται στη γείτονα χώρα.

«Κύριος στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τοπικές αρχές στη διαχείριση της κρίσης. Ταυτόχρονα, τα επιστημονικά και τεχνικά πορίσματα που προκύπτουν έχουν βαρύνουσα σημασία για τη διαμόρφωση νέων αντισεισμικών κανονισμών», επισημαίνει.

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του χθεσινού σεισμού στην Αλβανία και αυτού που σήμερα εκδηλώθηκε στο Μυρτώο Πέλαγος, δεδομένου ότι Αλβανία και Ελλάδα ανήκουν σε δύο διαφορετικά τεκτονικά συστήματα.

Καθώς οι προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν από τις γύρω χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα εντείνονται, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ανασυρθεί 30 νεκροί και περισσότεροι από εφτακόσιοι τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων οικοδομών.

“Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Ανδρεας Μάρτος.

Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δενδιας έσπευσε χθες το βράδυ στα Τίρανα και επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Εντι Ραμα πληγείσες περιοχές υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια, πλην εκείνης που έχει ήδη σταλεί(ΕΜΑΚ, εξοπλισμός, κ.α.).

Ο κ. Δενδιας ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στα Τίρανα λίγες ώρες μετά την καταστροφή και σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η αποστολή επιπλέον βοήθειας (σκηνές, κρεβάτια, φαρμακευτικό υλικό, μηχανικών, γιατρών, κ.α από την Αθήνα).

Ξένοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην ηγεσία της δοκιμαζόμενης χώρας υποσχόμενοι ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια. Στο Δυρράχιο, στο πλευρό των σεισμοπαθών βρέθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος που δήλωσε πως η Εκκλησία θα κάνει ο,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πληγέντες.

Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια,τους σεισμοσπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.

Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By