Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Τραμπ: Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να καλύψει το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας

Πόσο κοστίζει η «σιωπή» για τη δολοφονία ενός ανθρώπου; Πιθανότατα όσο η ανοικοδόμηση μίας ολόκληρης χώρας… της Συρίας!

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με περηφάνια, τη συμφωνία που σύναψε με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, όπως αναφέρει στο Twitter, συμφώνησε να αναλάβει το κόστος ανοικοδόμησης της διαλυμένης Συρίας.

«Δεν είναι ωραίο που μια υγιή οικονομικά χώρα, αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση μίας γειτονικής χώρας και δεν το αναλαμβάνει αυτό μία άλλη σπουδαία χώρα, όπως οι ΗΠΑ, που είναι 5.000 μίλια μακριά;», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος, ενδιάμεσα, «ξέχασε» την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο αραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, παρά τις «κορόνες» περί «παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων», που έριχνε το προηγούμενο διάστημα.

 

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φανερό από τις αποφάσεις του και τα λεγόμενά του, ότι βασικός του στόχος είναι να μετατοπίσει το οικονομικό βάρος από την ασφάλεια, στο εμπόριο.

Τονίζει ξανά και ξανά, ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ επωφελούνται από την παρουσία του αμερικανικού στρατού, ακόμη και μέσω του ΝΑΤΟ, κερδίζοντας χρήματα το οποία επενδύουν εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και προς όφελος δικό τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάττις, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θεωρούσε πρόβλημα το κέρδος των συμμάχων εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρούν μία ανατροπή του ρόλου τους στην παγκόσμια κοινότητα. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες, καθώς, όπως τονίζουν κάποιοι, όταν δημιουργείται ένα κενό, κάποιος άλλος θα βρεθεί να το καλύψει.

Ο Τραμπ, ως επιχειρηματίας, έχει θέσει ως βασικό του στόχο την ώθηση των ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του εμπορίου.

Για να το πετύχει αυτό, απέναντι και στη δυναμική της Κίνας, χρειάζεται οικονομικούς πόρους. Ο μοναδικός τομέας που μπορεί να «δώσει» στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο τα κεφάλαια που χρειάζεται, είναι ο τομέας της Άμυνας, αλλάζοντας ωστόσο, καθοριστικά τον παγκόσμιο αμυντικό χάρτη και οδηγώντας τον κόσμο σε έναν δρόμο εξαιρετικά επικίνδυνο, την εσωστρέφεια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By