Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρέχουν για συμφωνία ως την Πρωτομαγιά – 4 κείμενα στο τραπέζι

«Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε χθες κυβερνητικός παράγοντας προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις.

Παράγραφο, παράγραφο θα οριστικοποιούν από σήμερα τα κείμενα των τεσσάρων μνημονίων που απαιτούνται για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας τα κλιμάκια των θεσμών αλλά και της ελληνικής πλευράς.

Μετά τον χθεσινό πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων ο οποίος διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, η διαπραγμάτευση μπαίνει από σήμερα στο… κυρίως πιάτο ενώ χθες, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι η τεχνική συμφωνία θα υπάρξει αν όχι μέχρι την Πρωτομαγιά, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στην τελική αυτή φάση των διαβουλεύσεων η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει την ενσωμάτωση ορισμένων ΔΕΚΟ στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα μεταφερθούν στο υπερΤαμείο, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρεθεί για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το αίτημα για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις

Χθες, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκαν τα ενεργειακά και οι αποκρατικοποιήσεις. Μετά το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ΔΕΗ, κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι επί του συγκεκριμένου θέματος αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή. Η ελληνική πλευρά, θα κληθεί να μεταβιβάσει σε χέρια ιδιωτών, το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη καθώς και των ορυχείων.

Στο τελικό κείμενο, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κατεβάσει το ποσοστό για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πουλήσει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που επίσης συζητήθηκε χθες, η ελληνική πλευρά φαίνεται να δέχτηκε έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επένδυση του ελληνικού ενώ προσπάθησε να περάσει κάποιες «εξαιρέσεις» δημοσίων επιχειρήσεων από τον κατάλογο των κρατικών εταιρειών που θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο.

Το Μνημόνιο με το ΔΝΤ

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, από χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά επρόκειτο να στείλει τις παρατηρήσεις της επί των τεσσάρων μνημονιακών κειμένων που παρέδωσαν στην ελληνική πλευρά οι δανειστές.  Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς) αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφεί με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή, απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής μετά το μεσημέρι.  «Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε χθες κυβερνητικός παράγοντας προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

By