Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Τσακαλώτος: Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ

Καμία Κυβέρνηση, μετά από 7 χρόνια αμείλικτης ύφεσης, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα μέτρα τα οποία πρότεινε το ΔΝΤ το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με σχόλιο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι δαπάνες για συντάξεις και κοινωνική πολιτική είναι περίπου στο 70% του μέσο όρου της ΕΕ και αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό (52%) των αντίστοιχων δαπανών της Γερμανίας.
Ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε, μάλιστα, τον βρετανό φιλόσοφο J L Austen λέγοντας τα εξής: Ο φιλόσοφος από την Οξφόρδη J L Austen ήταν αρκετά επικριτικός για τα είδη των επιχειρημάτων που βασίζονται στην ακόλουθη τεχνική: υπάρχει το κόμματι που λες κάτι και μετά υπάρχει το κομμάτι που το παίρνεις πίσω. Το ΔΝΤ είναι ιδαιαίτερα ευάλωτο σε αυτή την κριτική.

«Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ ζητά οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι λιγότερο αμειβόμενοι μισθωτοί να κάνον περαιτέρω περικοπές ενώ το ίδιο λέει τη μισή αλήθεια» προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος στη δήλωση του στον Guardian.
Απαντώντας, δε, στα στοιχεία που επικαλέστηκε στο κείμενό του ο Πολ Τόμσεν όσον αφορά τις συντάξεις των Ελλήνων ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι «οι δαπάνες για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα είναι περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατό να είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ότι οι συντάξεις και οι φοροελαφρύνσεις είναι πολύ γενναιόδωρες όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και περίπου 4 εκατ. Έλληνες, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού, είναι στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;».