Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσακαλώτος: Τα capital control θα αργήσουν να φύγουν και οι φόροι θα μείνουν

Για να αρθούν τα capital control θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες

tsakalotos-euklidis

Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Πρόσθεσε, δε, ότι «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω, και τώρα είναι περισσότερο θεσμικά. Όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις».

Επισήμανε δε, ότι η χώρα δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σταθερότητα και να πεισθούν οι θεσμοί για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία.

Αργεί ακόμα η άρση των capital controls
«Είμαστε σε μια διαδικασία που σταδιακά θα περιορίζονται». Απέφυγε να πει πότε θα τελειώσουν όμως. «Μην ψάχνετε σε μία στιγμή να μην υπάρχουν πια» είπε. «Για να αρθούν θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες». Την άλλη εβδομάδα θα φέρει ρύθμιση για απρόσκοπτη κίνηση κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό για επένδυση στη χώρα μας. Στην ερώτηση μάλιστα γιατί τελικά δεν ήρθησαν τα capital controls έξι μήνες μετά την επιβολή τους (δηλαδή τέλος του 2015), όπως αρχικά έλεγαν στην κυβέρνηση, επέρριψε την ευθύνη στους οικονομικούς συντάκτες «που έλεγαν πως δεν κλείνει η αξιολόγηση» (σσ: η οποία έκλεισε τελικά τον Ιούνιο του 2016) με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος να φέρει τα λεφτά του πίσω στις τράπεζες.

Πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση
«Δεν είναι 100 δισ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα» και τόνισε πως αν συνομιλούσε σε ένα συνέδριο, ως πανεπιστημιακοί, με τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα και Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θα έλεγαν αυτό το ποσό. Ο ίδιος στάθηκε μόνον στο ύψος του δανείου των 86 δισ. από τον ESM, για να πει πως ένα μέρος είναι ανακύκλωση παλαιού χρέους και ένα άλλο μέρος «είναι χρέος που χρησιμοποιείται να πληρωθεί ένα άλλο χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές» των νοσοκομείων κλπ. Παρέλειψε όμως να πει πως αυτό το χρέος δεν υπήρχε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να υπολογίσει όλες τις άλλες παράπλευρες συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Ηρθαν για να μείνουν οι φόροι
Η κυβέρνηση ετοιμάζει τρία νέα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Μόνο αν πάει καλά η είσπραξη των νέων φόρων, μπορεί να υπάρξουν σκέψεις για κάποιες φοροελαφρύνσεις. Αλλά και τότε πάλι, οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες, γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. «Δεν θέλω να μας ψηφίσουν για μειώσεις φόρων, αλλά γιατί με τα λεφτά αυτά θα γίνουν καλά πράγματα στην Παιδεία και την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα αποκρατικοποιήσεων»
Καμία νέα αποκρατικοποίηση δεν θα γίνει, μόνον μεταφορά επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό όμως είπε ότι μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο η ΔΕΗ ή και οι εταιρίες ύδρευσης. «Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως είναι καλύτερα κάποιες επιχειρήσεις να μεταφερθούν εκεί, αν έτσι γίνουν ευκολότερα τα μέτρα αναδιάρθρωσης που χρειάζονται οι ΔΕΚΟ, αντί να βρίσκονται στον άμεσο έλεγχο των υπουργείων» είπε.

Οχι σε οικουμενική με τη ΝΔ
Όχι σε οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητάει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν μπορούμε να πάμε σε Οικουμενική με τη ΝΔ γιατί έχουμε διαφορετική άποψη για μια σειρά από θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε πολιτικές που θα αυξήσουν τις ανισότητες, γιατί θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες. Εχουμε διαφορετικά πολιτικά σχέδια» είπε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα λαϊκισμού το Brexit
Όσο για το BREXIT, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ανησύχησε πάρα πολύ «γιατί είχε στοιχεία ρατσισμού η επιχειρηματολογία όσων ήθελαν να βγει η Βρετανία από την ΕΕ. Μην κοιτάτε τι λένε οι λαϊκιστές αλλά τα προβλήματα που δημιουργούν το λαϊκισμό» σημείωσε.
Παράλληλα ο κ,Τσακαλώτος έριξε βέλη προς όσους στο Βερολίνο τηρούν σκληρή γραμμή υποστηρίζοντας ότι η «πολιτική απάντηση σε αυτό που γίνεται είναι η καλύτερη η δημοκρατικότερη και η πιο κοινωνική Ευρώπη. Φοβάμαι το brexit σε σχέση με την Ευρωπαϊκή οικονομία και όχι ειδικά με την ελληνική.

Η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει και την Ελλάδα
Αν με ρωτάτε αν θα επηρεάσει την Ελλάδα μια πανευρωπαϊκή ύφεση η απάντηση είναι ΝΑΙ. …εμείς όμως δεν μπαίνουμε στην αγορά τώρα. Θα πρέπει να με ρωτήσετε τον Ιανουάριο για το αν θα επηρεάσει την έξοδό μας στις αγορές. Είμαι προβληματισμένος με τη συμφωνία γιατί είναι μια δύσκολη συμφωνία για τον ελληνικό λαό. Ποτέ δεν θα ήμουν χαρούμενος όταν βλέπω τι τράβα ο ελληνικός λαός. Στις δύσκολες στιγμές ένας αριστερός άνθρωπος δε μπορεί να επί «εγώ δεν μπορώ». Η αριστερά σε κάθε στιγμή οφείλει να έχει πολιτική που ενσωματώνει τις δυσκολίες στο σχέδιό της.