Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τσίπρας για δημογραφικό: Δίνουμε κίνητρα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής».

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

«Δημογραφικό πρόβλημα υπήρχε στη χώρα και πριν την κρίση, από τη δεκαετία του ’90. Αν και τη δεκαετία του ’90 είχαμε μια αύξηση, λόγω και της ενσωμάτωσης των μεταναστών. Μετά ακολούθησε νέα πτώση. Από τότε ήταν σαφής η πρόβλεψη του προβλήματος λόγω της υπογεννητικότητας» ανάφερε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν στραφεί κατά των θέσεων που εξέφρασε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ: «Δεν έχει πλήρη ενημέρωση ο κύριος Μητσοτάκης. Θα διαφωνήσω στην εκτίμηση ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία στρατηγική σε επιμέρους ζητήματα, θα έλεγα ότι είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως «αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα». «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».

«Γι” αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρείς απολύτως κομβικούς άξονες μίας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» πρόσθεσε αναφερόμενος στη «μείωση της ανεργίας, τη προστασία της εργασίας και την αύξηση των μισθών» σχολίασε και τόνισε πως «αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη».

«Η εργασία είναι παράγοντας σταθερότητας και χωρίς αυτός οποιοσδήποτε προγραμματισμός του μέλλοντος είναι αίολος» είπε και συνέχισε: «Πως μπορεί ένας νέος άνθρωπος να θέλει να κάνει οικογένεια όταν είναι αβέβαια η προοπτική της εργασίας του ή όταν η εργασία του δεν έχει αξιοπρεπείς όρους. Πώς μπορεί ένας 40ρης που μένει ακόμα με τους γονείς του να θέλει να κάνει οικογένεια».

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ενώ αμέσως μετά, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:

«Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. το 2015, σε 1,1 δις το 2018 – Τα οποία αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδι. Μάλλον δεν ενημερώνουν σωστά τον κ.Μητσοτάκη… Θεσπίσαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Σε μια τριετία, αυξήσαμε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά, δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δώσαμε επιδόματα και σε οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά και αυξήσαμε τα επιδόματα για 3 ή περισσότερα παιδιά. Μακάρι να φτάνει κανείς να κάνει και παραπάνω παιδιά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν τολμάει σήμερα να κάνει το πρώτο.»

By