Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019

Τσίπρας: Γκρεμίζουμε 3.200 αυθαίρετα – Μπαίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη δόμηση

Μήνυμα πως η «κυβέρνηση δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί τίποτα εν ονόματι οποιοσδήποτε σκοπιμότητας» απέστειλε, το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω για να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις. Όμως μπορούμε και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να γκρεμίσουμε τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος».

«Όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν για να μην μείνει μότο της στιγμής το «ποτέ ξανά». Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Η τραγωδία στο Μάτι που συγκλόνισε έχει τη στήριξη όλης της Ελλάδας. Μόνο συλλογικά μπορούμε στο μέλλον να αποτρέψουμε τέτοιες καταστροφές».

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων.

«Θα υπάρξουν 20 άμεσες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της δόμησης» είπε, προχωρώντας στην περιγραφή των δράσεων:

-Κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων που έχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης  για την Αττική

-θα υπάρξουν αντίστοιχες δράσεις και για την υπόλοιπη Ελλάδα

-θεσπίζεται πρωτόκολλο συμμόρφωσης

-καταγραφή και χαρτογράφηση περιφράξεων σε παραλίες

-ενισχύονται και επιταχύνονται διαδικασίες ελέγχου κατεδαφίσεων

-προχωρούν άμεσα 200 νέες προσλήψεις στις περιφερειακές υπηρεσίες ελέγχου δόμησης

-από 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών – e- άδειες

πλοποιείται η διαδικασία αδειοδοτήσεων

-ανοίγει το μητρώο δόμησης – με υπογραφή υπουργικής απόφασης σήμερα

-κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης

Αιχμές για την αντιπολίτευση

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα «αδελφάκια» του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία. Ενθαρρύνοντας, επίσης, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Και, βέβαια τα αδηφάγα συμφέροντα που είδαν στην πανέμορφη, ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού, υπήρξαν ο απαραίτητος προστάτης και σπόνσορας απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών», υπογράμμισε.

«Μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο χαοτικό για το περιβάλλον και τους ανθρώπους οικιστικό παρόν ήταν το πολιτικό κόστος να μην ακουμπήσουμε τα αυθαίρετα. Η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία και την αποκέντρωση της διαφθοράς» είπε.

By