Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας

Με επίθεση κατά όσων εκ των τοπικών φορέων επέλεξαν να απόσχουν από το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, ξεκίνησε την ομιλία του εκεί ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις. Ακόμη και εκείνους που αποφάσισαν να μην είναι παρόντες και παρούσες, εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή» δήλωσε.

«Η διαφορά του διαλόγου από τη στείρα διαμαρτυρία; Αν ήταν εδώ οι εκπρόσωποι των φορέων που επέλεξαν να απέχουν δεν θα ακούγαμε μόνο τα προβλήματα αλλά θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν και λύσεις. Διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής γιατί δεν έχουν λύσεις.

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με εντυπώσεις. Αλλά με προτάσεις. Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε χθες και σήμερα στο Περιφερειακό Συνέδριο για το Βόρειο Αιγαίο και αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος που εξέρχεται από μια δύσκολη περιπέτεια».

Ο πρωθυπουργός, μίλησε παράλληλα και πάλι απαντώντας σε όσους του κάνουν κριτική «Όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλά για άθλο του ελληνικού λαού, πόσο νόημα έχει να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις για τις εντυπώσεις.

Εδώ και τρια χρόνια παλεύουμε καθημερινά σε συνθήκες πρωτοφανείς. Οικονομική αλλά και προσφυγική κρίση. Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ τους ολιγάρχες. Ανθρώπους της νύχτας, διαπλεκόμενους εκδότες. Εμείς θελήσαμε μόνο ένα σύμμαχο την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνησή του συζητά μια επί της ουσίας ρύθμιση για το χρέος, ενώ παράλληλα θωρακίζει «την ελληνική κοινωνία απέναντι στη διαφθορά και στήνουμε στα πόδια του το κοινωνικό κράτος».

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

Τέλος εκτενής ήταν η αναφορά στο προσφυγικό, κατά την οποία καταδίκασε την επίθεση σε βάρος προσφύγων την περασμένη Κυριακή. «Αν και το συνέδριο, ήταν αναπτυξιακό και όχι για το προσφυγικό δε γίνεται να μην το κουβεντιάσουμε σε βάθος. Η Περιφέρεια σηκώνει τεράστιο βάρος. Αποδέχομαι ότι η κατάσταση στη Λέσβο και τα άλλα νησιά ειναι δύσκολη και ειδικότερα εδώ και ειδικότερα στη Μόρια. Θυμηθείτε τι συνέβαινε πριν τρια χρόνια. Βρέθηκε μια λύση στην εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πλαίσιο ασφυκτικό. Οφείλω στο νησί να πω ότι με την ανθρωπιστική σας στάση, με την αλληλεγγύη τους, με τη συμβολή τους στη διάσωση των προσφύγων, έσωσαν όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι στήναν φράχτες και πετούσαν δακρυγόνα σε κυνηγημένους».

Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα δολοφονικής, επιθετικής συμπεριφοράς κατά προσφύγων, όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής, όταν ελάχιστοι, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ιστορία του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν εδώ οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Δεν θα ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη αγωνία των κατοίκων του νησιού.»

By