Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης αν το σχέδιό του είναι η πιστοληπτική γραμμή

Το ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, βρέθηκε στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας αντιπαράθεσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, μετά τις δηλώσεις του υποψηφίου με τη ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Στις δηλώσεις αυτές αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει άμεσα απαντήσεις, καταγγέλλοντας ότι εάν υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, αυτό θα σημάνει αυτομάτως την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα 4ο Μνημόνιο, με βάση τις καταστατικές πρόνοιες του ESM για τις περιπτώσεις υπαγωγής σε γραμμή πιστοληπτικής στήριξης.

«Θέλουμε η χώρα να συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός, και την επομένη των εκλογών. Έχοντας μια προοδευτική διακυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία, είναι απολύτως βέβαιο ότι προχωρούμε μπροστά χωρίς επιτροπεία και μνημόνια, με έγνοια στους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όμως, και δεν είναι ρητορικό το σχήμα πάμε μπροστά ή πάμε πίσω, αφήνουν ανοιχτή κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση με την οποία επισημοποιήθηκε η εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους.

«Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Παπαδημητρίου, -δεν είναι απλά ένας υποψήφιος αλλά ένα προβεβλημένο πρόσωπο που, όπως ακούγεται, βρίσκεται στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη- δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, εάν εκλεγεί, είναι να πάρει τα 37 δισ. ευρώ, που βρίσκονται ως μαξιλάρι ρευστότητας στα δημόσια ταμεία, και να τα δώσει στις τράπεζες.

Αυτά όμως τα 37 δισ. δημιουργήθηκαν από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εμείς αυτά τα χρήματα τα έχουμε για να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο στις αγορές ώστε να δανείζεται σήμερα φτηνά η χώρα, και δανείζεται σήμερα με το χαμηλότερο επιτόκιο, που είναι 2,5%.

Αλλά και για να κατευθυνθεί μέρος αυτών στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση των πλεονασμάτων, από το 2020 και μετά, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και για πολιτικές κοινωνικής στήριξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν ρωτήθηκε δε ο κ. Παπαδημητρίου, ποιο είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για το πώς θα δανείζεται η χώρα, απάντησε ότι το σχέδιο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή πιστοληπτικής στήριξης» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας «αυτό δηλαδή το οποίο εμείς αποφύγαμε με μάχη, καθότι ήταν ο κ. Στουρνάρας αυτός που επέμενε σε αυτό, ένα χρόνο πριν, όταν βγαίναμε από τα μνημόνια», και υπογράμμισε ότι για να αποκτήσει μια χώρα γραμμή πιστοληπτικής στήριξης, με βάση το καταστατικό του ESM, χρειάζεται αυτή η χώρα να υπογράψει Μνημόνιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά, από σκόρπια αφηγήματα είναι αλήθεια, γι΄ αυτό δεν δέχονται και την προγραμματική αντιπαράθεση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει σχέδιο να ξαναγυρίσει τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο και να δικαιολογήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων που θα είναι βαθειά αντιλαϊκές, με πρώτες τη διάλυση του ασφαλιστικού, τις περικοπές επιδομάτων, το 1:5 στο Δημόσιο και άλλα τέτοια.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν είναι αυτό το σχέδιο του. Είναι το σχέδιο του να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή, όπως λέει ο κ. Παπαδημητρίου και όπως ζητούσε επίμονα ο κ. Στουρνάρας, που σημαίνει μνημόνιο;

Εάν είναι αυτό το σχέδιο πρέπει να το πει στον ελληνικό λαό. Εάν δεν είναι αυτό το σχέδιο του, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Εάν δεν δώσει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το σχέδιο του και ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά, ότι το σχέδιο είναι το 4ο Μνημόνιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για την εκλογική συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμπόρευση της Αριστεράς με την οικολογία, δεν είναι μια συγκυριακή συμπόρευση ούτε μια τακτικού χαρακτήρα συμμαχία.

«Είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο», τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το οικολογικό κίνημα και στην Ελλάδα με τους Οικολόγους Πράσινους, είναι στρατηγική επιλογή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με σθένος να υλοποιηθεί και στην Ευρώπη, και αγωνίζεται για ένα νέο προοδευτικό πόλο, από την Αριστερά, την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Παπαγιαννάκη για τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το οικολογικό κίνημα. «Για να φτάσουμε εδώ, η Αριστερά να συμπορεύεται με την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους, υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι και σύντροφοι, τα χνάρια των οποίων ακολουθούμε», σημείωσε και προσέθεσε: «σε αυτό το σημείο αναφέρομαι στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα με την ανακοίνωση της κοινής εκλογικής καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους».

«Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε την αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος, που είναι η ανάγκη των αγορών για ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Οικολόγοι Πράσινοι βάζουν τη ζωή των ανθρώπων πάνω από τον πλούτο των ισχυρών.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα, καθώς έχει μπει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο, πρέπει να μπει να μπει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται σε νέα εργασία, νέο πραγματικό προϊόν, χωρίς αποκλεισμούς, στη βάση της παγκόσμιας ατζέντας για βιώσιμη ανάπτυξη και στη βάση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων», είπε τονίζοντας ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης έχουν ήδη ενσωματωθεί στην αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας όπως και η αναπτυξιακή στρατηγική, με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων.

Αφού επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βλέπει τη βιώσιμη ανάπτυξη ως αναπτυξιακό πόρο που δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομία, για νέα επιχειρηματικότητα, ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα «δέκα σημαντικά βήματα», απόρροια της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους, ήτοι:

δασικοί χάρτες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εθνική στρατηγική για τα δάση, ολοκλήρωση εθνικού καταλόγου περιοχών NATURA 2000, εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα έως το 2030, δρομολόγηση έργων για υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλους τους οικισμούς της χώρας με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, εκπλήρωση υποχρεώσεων της χώρας για τη θαλάσσια στρατηγική και την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων.

Επιτεύχθηκε επίσης μείωση 82% των προστίμων από χωματερές, μείωση κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, προωθήθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση αλλά και εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

«Θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε τη σημασία ριζικής στροφής στην πράσινη ενέργεια, και γι΄αυτό «θα προχωρήσουν δραστικά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας 32,5%».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση του στόχους του ΟΗΕ για το 2030, ενώ η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα γνωμοδοτεί για όλες τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν το περιβάλλον, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο ΕΕ και θα προωθήσει τη Βαλκανική Συμφωνία των 10 κρατών για την κλιματική ουδετερότητα.

Ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης ανοίγοντας την εκδήλωση για την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους, υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, του νεοφιλελευθερισμού, που υπονομεύουν τον πλανήτη, και για να επιτευχθούν οι στόχοι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Αναφέρθηκε επίσης στο «θετικό αποτύπωμα», της μέχρι σήμερα συνεργασίας, και χαρακτήρισε αποφασιστική τη συμβολή των Οικολόγων Πράσινων σε πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, η διαχείριση των αποβλήτων.

Στους κοινούς άξονες δράσης των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε η υποψήφια Επικρατείας Κατερίνα Ανδρικοπούλου, ανάμεσα στους οποίους το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής για την κλιματική κρίση, το ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών, ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA 2000.

Στους κοινούς άξονες συμπεριέλαβε επίσης την αναδιάρθρωση και εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας, τη διαβάθμιση των περιβαλλοντικών τελών, τη διαχείριση αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, νομοθεσία για τη βιωσιμότητα των μεγάλων πόλεων, αστικές αναπλάσεις, δημιουργία πράσινων κτιρίων, εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στα αστικά κέντρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By