Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Ρήξη με τα κατεστημένα, όχι με την Ευρώπη

Όλοι θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη για να αποτραπεί μια ιστορική ρήξη, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

tsipras

Θέλουμε μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα. Αποτυχημένα τα μνημόνια. Ευρωπαϊκό το πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει προοπτική.

«Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τιμή μου να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρώπης. Βρίσκομαι μπροστά σας λίγες ημέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που βύθισαν την ελληνική οικονομία. Χωρίς την συνεχή λιτότητα.», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο

Εκανε λόγο για γενναία επιλογή του ελληνικού λαού με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η επιλογή του «όχι» είναι επιλογή «ρήξης» με την Ευρώπη.

Η ετυμηγορία του λαού δεν είναι επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει, σημείωσε.

Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση με τους εταίρους επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον διπλό στόχο του σεβασμού της δημοκρατικής επιλογής αλλά και των κανόνων της Ευρώπης.

Δεν πέτυχε το πείραμα λιτότητας

«Αναλάβαμε πριν πέντε μήνες αλλά τα προγράμματα τρέχουν εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά τα προβλήματα δεν αφορούν αυτό το διάστημα αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, ανεξάρτητα από την κρίση του καθενός, ότι οι Ελληνες έκαναν μια τεράστια προσπάθεια προσαρμογής. Σέβομαι απολύτως το ότι και σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν σκληρά προγράμματα. Πουθενά όμως δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας. Η χώρα μετατράπηκε σε πείραμα λιτότητας αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν πέτυχε. Αυξήθηκε η ανεργία, αυξήθηκε και το χρέος.

Πρέπει να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ

Επιθυμία του λαού, σημείωσε, είναι να ξεφύγουμε και αυτή την κατάσταση. Διεκδικούμε μια συμφωνία, μια συμφωνία που όμως θα δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Μια συμφωνία που θα έχει μεταρρυθμίσεις, αλλά θα ρίχνει τα βάρη σε όσους μπορούν να πληρώσουν και όχι σε αυτούς που δεν αντέχουν άλλο.

Οπως είπε, η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και κατά το δυνατό λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, το αίτημα για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η πρόταση, υπογράμμισε, περιλαμβάνει και αίτημα για συζήτηση στο θέμα του χρέους. Δεν μπορούμε να έχουμε ταμπού, πρέπει να ψάχνουμε λύσεις, όσο δύσκολες και αν είναι.

Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους Ελληνες

Στέλνουμε σήμερα αίτημα στον ESM και στις επόμενες δυο ημέρες θα καταστήσουμε απόλυτα ακριβείς τις ελληνικές προτάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, υπογράμμισε, δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό. Ηταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν στο λαό.

Από τον Αύγουστο του 2014 έχει να πάρει η χώρα χρήματα από το πρόγραμμα, ένα ποσό ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση σε όλο αυτό το διάστημα. Οι δόσεις δεν δόθηκαν γιατί το πρόγραμμα δεν προχωρούσε. Ο λόγος ήταν ότι το πρόγραμμα δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Ένα πρόγραμμα δεν φτάνει να είναι ορθό, πρέπει να βρίσκει και την κοινωνική συναίνεση, τόνισε.

Ολους αυτούς τους μήνες διαπραγματευτήκαμε, πληρώνοντας δόσεις 17,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Κανένα μνημόνιο δεν τα έβαλε με το κατεστημένο

Παρά τα όσα ανέφερα, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι για όλα ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν την διαπλοκή και άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου.

Σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, υπογράμμισε, το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του Εθνικού πλούτου. Αυτό το 10% δεν συνέβαλε στην κρίση.

Αυτές τις αδικίες, συνέχισε, δεν τις διόρθωσαν τα μνημόνια. Δεν βελτίωσαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο: πολιτικό κατεστημένο-μέσα ενημέρωσης-τράπεζες.

Εχουμε ως στόχο μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις που δεν ήθελαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως το χτύπημα των καρτέλ. Η ενίσχυση των ελέγχων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Αναμένουμε τη συμφωνία των εταίρων μας σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση

Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι τίποτα άλλο από την αδυναμία να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους. Σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.

Η ιστορία της Ευρώπης είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και στο τέλος, συμβιβασμών. Μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη, ας μην την κάνουμε διαιρεμένη Ευρώπη, υπογράμμισε.

Καλούμαστε να βρούμε συμβιβασμό ώστε να αποτρέψουμε μια ιστορική ρήξη. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη, κατέληξε ο πρωθυπουργός.