Δευτέρα, 25 Ιουνίου, 2018

Τσίπρας: Σημαντικό θέμα η εγκληματικότητα αλλά όχι επίκαιρο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, για την βία και την εγκληματικότητα στα Εξάρχεια, τόνισε ότι είναι σημαντικό θέμα η εγκληματικότητα αλλά όχι επίκαιρο.

«Είναι σε όλους προφανές. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα χρόνο μετά την εκλογή του να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση. Όλη η κοινωνία ασχολείται με την διαπραγμάτευση και αντί ο κ. Μητσοτάκης να μας απαντήσει για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον λόγο που πήγε να συναντήσει τον Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά και για τα θαλασσοδάνεια, επινοεί ένα άλλο ζήτημα που παρά την προσπάθεια κάποιων δελτίων ειδήσεων να το φέρουν στην επικαιρότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια. Αλλά δεν είναι επίκαιρο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την πρωτολογία του.

Αναφερόμενος στην επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να συζητηθεί το θέμα της εγκληματικότητας, επισήμανε : «Προφανώς οι επικοινωνιολόγοι του, που προσπαθούν να του φτιάξουν το προφίλ, και πράγματι έχουν πολύ δουλειά να κάνουν, του συνέστησαν να φέρει το θέμα του φόβου»

«Ο φόβος και κινδυνολογία για την οικονομία, για την ασφάλεια, για τα εθνικά θέματα είναι η σκληρή ατζέντα της δεξιάς… Είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ που κάθεται ο κ. Βορίδης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι παραθέτει στοιχεία που δεν είναι ακριβή. «Υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά όχι έξαρση… Ήρθατε στη Βουλή για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Για να διατυπώσετε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Τα Εξάρχεια δεν ήταν παράδεισος πριν αναλάβουμε εμείς…»

Και πρόσθεσε: «Για τα επεισόδια στα Εξάρχεια δεν είπατε κάτι. Ότι κάθε τρεις και λίγο κουκουλοφόροι επιτίθενται στο σπίτι του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη. Και δεν το είπατε γιατί δεν θα μπορούσατε να αποδώσετε την ρετσινιά. Ήρθατε για άγραν εντυπώσεων. Παραβατικότητα υπάρχει στον τόπο. Αλλά δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Και στην Γερμανία που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που δεν έχει συνέχεια στον τόπο είναι η αντίληψή μας για την καταστολή. Η δική μας λογική είναι ο απόλυτος επαγγελματισμός. Μια αστυνομία που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα κλωτσά 15χρονα που φορούν χειροπέδες», είπε.

«Ο χουλαγκανισμός είναι χουλιγκανισμός. Δεν είναι άλλο η βία στα γήπεδα και η βια στα Εξάρχεια. Εσείς όμως δεν ασχολείστε καθόλου με το θέμα της ποδοσφαιρικής βίας. Εμείς σταματήσαμε 3 φορές το πρωτάθλημα. Γιατί δεν ασχολείστε με αυτό το θέμα; Γιατί δεν κάνατε τίποτα για την βια στα γήπεδα; Σας νοιάζει μόνο η βια στην οποία μπορείτε να κολλήσετε μια ιδεολογική ρετσινιά» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Εμείς έχουμε αποτελέσματα, αλλα δεν θέλετε να τα αναγνωρίσετε. Αποκορύφωμα ήταν η σύλληψη ηγετικού στελέχους του επαναστατικού αγώνα. Και είχατε δώσει συγχαρητήρια αλλά τώρα το ξεχάσατε για να φτιάξετε το αφήγημα της αναρχοκρατούμενης Ελλάδας.

«Εντάσεις στα Εξάρχεια υπήρχαν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θα το θυμούνται και άλλα στελέχη σας όπως ο κ.Βορίδης που συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια….»

«Είναι αστείο να ισχυρίζεστε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι φαινόμενα της τελευταίας διετίας. Δεν υποτιμάτε εμάς αλλά τους αστυνομικούς που διατρέχουν καθημερινά κίνδυνο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας ζήτησε να απευθύνει στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια «πραγματικά επίκαιρη ερώτηση». «Οχι προκάτ από τα φιλικά δελτία ειδήσεων» είπε.

«Τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο eurogroup. Τι συζητήσατε πισω απο κλειστες πόρτες με τον κ. Σόιμπλε; Ούτε μια φωτογραφία δεν βγάλατε. Στον κ. Σόιμπλε είχατε 75 λεπτά να παρουσιάσετε την πρότασή σας για έξοδο από την κρίση. Σε εμας και στον ελληνικό λαό δεν βρήκατε λίγο χρόνο να την παρουσιάσετε; Ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος. Δεν θα σας βγει σε καλό».

«Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μετρα 4 δισ. ευρώ μετά το τέλος του προργάμματος; Αναγνωρίζετε ή όχι την θετική πορεία της οικονομίς και την Κομισιόν και της Eurostat. Η ταυτίζεστε με τις θέσεις του ΔΝΤ;» ρωτά ο Αλ. Τσίπρας

Και κατέληξε: «Επιμένετε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση; Αυτά είναι επίκαιρα ερωτήματα και περιμένουμε ευθείς και καθαρές απαντήσεις από εσας και όχι συναντήσεις πίσω απο κλειστές πόρτες και κριτική εκ του ασφαλούς».

By