Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τσίπρας στους Financial Times: Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο

Η Ελλάδα έμαθε με πολύ σκληρό τρόπο πως ήταν προς το εθνικό της συμφέρον η παραμονή στην Ευρωζώνη, παραδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή τους στους Financial Times. Τι λέει για τα πλεονάσματα και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα έμαθε με πολύ σκληρό τρόπο πως ήταν προς το εθνικό της συμφέρον η παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», παραδέχεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Μιλώντας στους FT, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, στην εξάντληση της τετραετίας, καθώς, όπως εξηγεί «είναι κρίσιμο να διενεργηθούν εκλογές όταν οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν την κατάσταση που επικρατούσε το 2015, τότε που κυριαρχούσε το απόλυτο σκοτάδι, με την κατάσταση που επικρατούσε σήμερα». «Μην ξεχνάμε πως όταν ανέλαβα πρωθυπουργός, τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια. Υπήρχαν μέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι γιατί δεν υπήρχε ρευστότητα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις», εξηγεί ο κ. Τσίπρας.

Τώρα, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, ενώ έχει χτίσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας άνω των 45 δισ. ευρώ, ήτοι το μεγαλύτερο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που υπήρξε ποτέ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ερωτηθείς από τους Financial Times για τα οφέλη της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων που η Ελλάδα έχει λάβει από το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό (από την πληρωμή των τόκων), περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δη στα μάτια των πιστωτών μας. Δεν θέλουμε ποτέ να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους πιστωτές μας για το πλεόνασμα. Όχι μόνο έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, αλλά και τους έχουμε ξεπεράσει. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και σίγουροι για αυτό», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δηλώνει, στη συνέχεια της συνέντευξής του στους Financial Times, πως προσδοκά «σύντομα η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο μείγμα πολιτικής, με στόχο πάντα την επίτευξη των στόχων, αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ εκφράζει την ανάγκη, οι ελληνικές τράπεζες να σημειώσουν πρόοδο στην κατεύθυνση περιορισμού του όγκου των κόκκινων δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους. «Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Δεν θα χάσουμε τους (δημοσιονομικούς) στόχους μας εάν μειώσουμε τη φορολόγηση, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα έσοδα», εξηγεί ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς τέλος για το Brexit αναφέρει πως «ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την ίδια τη Βρετανία». «Εάν η Βρετανία, που είναι υπερδύναμη, δυσκολεύεται τόσο πολύ να βρει τον κατάλληλο τρόπο για την υλοποίηση του Brexit, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν με την Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό του Brexit με τις φωνές του παρελθόντος για Grexit. «Οι εξελίξεις που συνδέονται με το Brexit επιβεβαιώνουν πως το μονοπάτι του εθνικισμού δεν αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για την αντιμετώπιση και τη λύση των πραγματικών προβλημάτων», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

By