Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Στρατηγική απόφαση οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Δεν φοβάστε μήπως η διαφορά αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, μεγαλώσει;, ρωτήθη και απάντησε: «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις, και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή η εξάντληση της τετραετίας. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για εκλογές, πολλοί θεωρούν ότι είναι καιρός να θρέψει τους καρπούς της καλής πορείας η κυβέρνηση.

Είναι κρίσιμες κάλπες αυτές που θα στηθούν. Είναι 4 κάλπες ούτως ή άλλως στις 26 Μαϊου», είπε. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι «θα μας κάνουν πολλά δώρα η αντιπολίτευση», είπε. «Δεν σκέστηκα το πολιτικό κόστος στις μεγάλες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω στη διάρκεια της τετραετίας, δεν δίστασα όταν έχανα τη μισή μου κοινοβουλευτική ομάδα και έκανα τον δύσκολο συμβιβασμό, ούτε τώρα που υπήρχε η δυνατότητα για τη Συμφωνία που λύθηκε μια διαφορά 30 ετών προς όφελος της χώρας.

– Η αντιπολίτευση λέει ότι η Συμφωνία δεν συμβαδίζει με τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα.

-Σήμερα, αν πληκτρολογήσετε Μacedonia δεν βγαίνουν τα Σκόπια. Οχι απλά άλλαξαν το όνομά τους, αλλά και το Σύνταγμά τους, βγάζοντας όλες τις αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν όλες τις ταμπέλες στους δρόμους, στα αυτοκίνητά τους – δεν είχαμε πολεμική αναμέτρηση που επιβάλαμε τους όρους μας, είχαμε μια Συμφωνία, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε μια συμφωνία.

Μεγάλο μέρος του λαού, ζούσε μέσα σε μια συλλογική ψευδαίσθηση. κανείς δεν ομιλούσε περί FYROM. Πήραμε από αυτή την υπόθεση, δεν δώσαμε.

Λένε οι της αντιπολίτευσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει εθνική συναίνεση για την εύρεση κοινού τόπου.

Φώναξα δύο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κράτησε μια στάση που ήταν ακραία αντιπολιτευτική.Τοι χειρότερο ήταν η στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι το θέμα των Σκοπίων σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει.

Εγώ σας λέω ότι θα το θυμόμαστε για τα όσα κερδίσαμε. Το πρόβλημά μας με τους γείτονες ήταν ο εθνικιστής πρόεδρος που γέμισε τη χώρα με μεγαλέξανδρους και φίλιππους. Οι άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν το μεγάλο δώρο για τη χώρα. Δεν μπορούσα να το απορρίψω . Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα στα Βαλκάνια.

Για τα σκάνδαλα, τη σκανδαλολογία και τον Πετσίτη

– Υπάρχουν σκάνδαλα και υπάρχει και σκανδαλολογία. Υπάρχει κι ένας Πετσίτης για πάσαν νόσον και πάσαν αστοχία. Οταν προέκυψε η δικογραφία στη Βουλή για το rebate που δεν πήραν απόφαση οι υπουργοί της ΝΔ μας είπαν Πετσίτης. Μετά τα θαλασσοδάνεια μας είπαν Πετσίτης, όταν προέκυψε καταδίκη συμβούλου, μας είπαν Πετσίτης. Για κάθε νόσο, Πετσίτης.

Είμαστε ανοιχτοί να δούν τους λογαριασμούς μας, να δουν πώς ζούμε. Οταν έγινε συζήτηση για τις offshore σήκωσε ομίχλη η αντιπολίτευση και τρέχανε να κρυφτούν. Είπα να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, να το αποδείξουν. Δεν μιλάμε για σκάνδαλο, αλλά για σκανδαλολογία.

Στη Novartis ήδη οι 4 από τους 10, πήγαν στο αρχείο οι υποθέσεις. Και λέει η αντιπολίτευση να πουν έστω μια συγγνώμη στον Πικραμμένο, για παράδειγμα. Ο Λοβέρδος ήταν το σκάνδαλο Novartis ή ο γεωργιάδης, όπως έγραφε η Αυγή;

Το σκάνδαλο των φαρμάκων είναι υπαρκτό ή δεν είναι; Αυτό που μας αφορά, η Ελλάδα έδωσε περίπου πάνω από 30 εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα από αυτό που έδιναν οι άλλες χώρες αναλογικά. Π.Χ. η Πορτογαλία είχε 4 δισ. Εχουμε ένα διαχρονικό σκάνδαλο που ορθώς αντιμετωπίσθηκε μέσα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Είναι σκευωρία ότι αυτή τη δαπάνη την επιτύγχαναν ο κ.Φρουζής με τις σχέσεις του με κυβερνητικά στελέχη; Είναι σκευωρία τα έγγραφα του FBI; Από μόνο του το στοιχείο ότι μπήκε στο αρχείο η υπόθεση για 4 πρόσωπα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Συγγνώμη στον κ.Πικραμμένο οφείλει ο κ.Βενιζέλος που έχει φτιάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δεν ελέγχθηκε η περίοδος Κουρουμπλή ή η περίοδος Ξανθού και Πολάκη;

Χειριστήκαμε την υπόθεση όσο πιο θεσμικά γινόταν. Ή έχουμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια, στείλαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

By