Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τζορτζ Σόρος: Γιατί είναι ο «αγαπημένος εχθρός» των Βαλκανίων

Το όνομα του μεγαλοεπενδυτή μπήκε και στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μετά το υπουργικό που οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά.

Εκτός από τη διαρκή κόντρα Καμμένου – Κοτζιά που οδήγησε στη «θυσία» του υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία η συγκυβέρνηση, πίσω από την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φαίνεται πως κρύβεται και ο «πόλεμος» που βρισκόταν σε εξέλιξη με τα μυστικά κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να χρέωνε στον υπουργό Άμυνας ότι κρυβόταν πίσω από σειρά δημοσιευμάτων που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Σόρος, προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών χρηματοδοτούσε διάφορα σημαίνοντα άτομα και ότι εσχάτως είχε μπει και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πάνος Καμμένος ακολουθώντας την τακτική των επιθέσεων προς πάσα κατεύθυνση φέρεται να κατηγόρησε ευθέως τον Νίκο Κοτζιά ότι έλαβε 50 εκατομμύρια από τον Τζόρτζ Σόρος για να προχωρήσει και να επιταχύνει τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι κακοδιαχειρίζεται τα μυστικά κονδύλια των Πρεσπών και ότι εμπλέκεται με υποθέσεις που έχουν να κάνουν με παράνομες εκδόσεις βίζας.

Ο Τζόρτζ Σόρος είναι πάντως ο αγαπημένος του Πάνου Καμμένου, καθώς τον αναφέρει πολύ συχνά στις συνεντεύξεις του. Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Σόρος έχει μοιράσει δισεκατομμύρια για την Μακεδονία. Ο Σόρος με τις οργανώσεις του μοιράζει χρήματα στα Βαλκάνια. Θα δούμε τι θα γίνει μ’ αυτό».

Ο Σόρος και τα Βαλκάνια

Η φερόμενη εμπλοκή του γνωστού επενδυτή στα Βαλκάνια δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Για χρόνια αποτελεί τον «αγαπημένο εχθρό» των Βαλκανίων, καθώς έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών κυβερνήσεων γιατί στηρίζει οικονομικά σειρά ΜΚΟ που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle το 2017 με τίτλο «Σόρος: ο αγαπημένος εχθρός των Βαλκανίων» αναφέρεται πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι «τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι πολυάριθμες ανοιχτές ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος προσώπων από όλα τα κόμματα στα Βαλκάνια βρίθουν, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανεξάρτητους μη κυβερνητικούς φορείς. Για το λόγο αυτό οι ΜΚΟ βρίσκονται στο στόχαστρο».

«Εχθρός» του Τζορτζ Σόρος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος είχε τρέξει και «καμπάνια» κατά του επενδυτή, καθώς έβλεπε…δική του παρέμβαση σε οργανώσεις που αντιδρούσαν στις αποφάσεις της κυβέρνησης του. Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι είχαν ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία γνωστή με το όνομα «SOS – Stop Operation Soros».  «Η εκστρατεία αυτή στήθηκε μάλιστα με ρωσικό πρότυπο, σύμφωνα με την περίφημη εκστρατεία «Αποσοροποίησης» του ρωσικού δημόσιου βίου που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» αναφέρει η DW.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκουέφσκι, το κόμμα του οποίου είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, πρόσφατα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Στη Βουλγαρία και στη Σερβία, ακόμη και τα πιο «σοβαρά» ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει λίστες με οργανώσεις, οι οποίες έχουν λάβει χρηματοδότηση από τον Σόρος ήδη από τη δεκαετία του 80. Μια από αυτές είναι η «Οpen Society Foundation». Μάλιστα ακόμη και πολλοί ιδιώτες βρέθηκαν σε αυτές τις λίστες, με φωτογραφίες των προσώπων τους και διευθύνσεις κατοικίας.

Ακόμη, στην Ουγγαρία εδώ και δύο χρόνια μαίνεται ένας «εμφύλιος» στα ΜΜΕ, ανάμεσα στα κανάλια που στηρίζουν την κυβέρνηση Όρμπαν κατά του Τζορτζ Σόρος και των οργανώσεων που αυτός στηρίζει. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε μάλιστα ανακηρύξει το 2017 «έτος απομάκρυνσης του Σόρος» και ο έμπιστός του Τσίλαρντ Νέμεθ θέλει επίσης με κάθε τρόπο «να καθαρίσει» τη χώρα από τις οργανώσεις του Σόρος. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας να έχουν αδράξει ευκαιρίες που προσέφεραν οι χρηματοδοτούμενες από τον Σόρος ΜΚΟ. «Τρανταχτό παράδειγμα ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος το 1989/1990 είχε κάνει σπουδές στην Οξφόρδη με υποτροφία του Σόρος.

Σημειωτέον ότι το Central European University του Τζ. Σόρος, που ιδρύθηκε το 1991 με έδρα τη Βουδαπέστη, έχει προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες σε φοιτητές από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Σήμερα πολλοί εξ αυτών έχουν καταλάβει υψηλόβαθμες θέσεις σε βαλκανικές κυβερνήσεις και θεσμούς της δημόσιας διοίκησης…

Η στάση του Σόρος για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής σε άρθρο του στους New York Times τον Ιούνιο, είχε πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Τζορτζ Σόρος και Αλεξάντερ Σόρος βλέπουν «μια ιστορική ευκαιρία» στην επίλυση της διένεξης της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας (Open Society Foundations) υπογραμμίζουν πως «τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια. Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες ημέρες της».

«Η αυξανόμενη ευημερία και συνοχή μεταξύ των κρατών αυτών (των Βαλκανίων) θα τα καταστήσει λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Άγκυρας ή της Μόσχας» σύμφωνα με τους Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος.

Για τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους των Open Society Foundations, «ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αμβλύνοντας μια αντιπαλότητα σχετικά με τις εθνικές ιστορίες, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη».

Διότι, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, «οι συνέπειες της αδράνειας θα ήταν σκληρές. Αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια».

Λίγα λόγια για την πορεία του

O 88χρονος σήμερα επιχειρηματίας και επενδυτής, γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1930 και το το 1947 μετανάστευσε στη Μ. Βρετανία.

Το 1992 στοιχημάτισε στην υποτίμηση της λίρας, κερδίζοντας περίπου 1 δισ. λίρες, κάνοντας το βρετανικό χρηματιστήριο να καταρρεύσει τη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη» και τον ίδιο να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε στη χρεωκοπία την Τράπεζα της Μ. Βρετανίας.

Έχει ιδρύσει την «Ανοιχτή Κοινότητα Εταιρειών», ένα δίκτυο επιχειρήσεων, συνεταίρων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε περισσότερες από 100 χώρες.

By