Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Β. Κορέα: Αντίποινα το χθεσινό μπλακ άουτ;

Τα τέσσερα δίκτυα Ίντερνετ της Βόρειας Κορέας παρέλυσαν επί εννέα ώρες και 31 λεπτά

southkorea-thumb-large

Αποκαταστάθηκε σήμερα η σύνδεση της Βόρειας Κορέας με το Ίντερνετ, που είχε διακοπεί πλήρως χθες, εξαιτίας βλάβης, με ειδικούς στον τομέα της Πληροφορικής να εικάζουν ότι η χώρα έγινε στόχος αντιποίνων μετά την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony. Τα τέσσερα δίκτυα Ίντερνετ της Βόρειας Κορέας, οι συνδέσεις των οποίων περνούν από την China Netcom, θυγατρική της China Unicom, παρέλυσαν επί εννέα ώρες και 31 λεπτά, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας Dyn Research, με έδρα τις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στην ασφάλεια της Πληροφορικής.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν η βλάβη είναι το αποτέλεσμα επίθεσης», δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι, υπεύθυνος θεμάτων Ίντερνετ στην Dyn Research.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες. Η ίδια ανέφερε πως η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει σειρά μέτρων για να απαντήσει στην κυβερνοεπίθεση κατά της Sony. «Ανάμεσα στις απαντήσεις, ορισμένες θα είναι ορατές, ορισμένες όχι», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε χθες τη Βόρεια Κορέα να παραδεχθεί την ευθύνη της και να αποζημιώσει τα στούντιο της Sony. Στη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή στο CNN, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν θεωρεί πως η επίθεση κατά της Sony αποτελεί πράξη πολέμου, αλλά «πράξη κυβερνοβανδαλισμού με μεγάλες συνέπειες». Δεσμεύθηκε πάντως ότι θα υπάρξει απάντηση στην επίθεση, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση κατά της Sony Pictures, η οποία ματαίωσε τη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα της ταινίας «The Interview», μίας κωμωδίας με θέμα σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τη Sony παρέλυσε τα πληροφορικά συστήματα της εταιρείας και συνοδεύθηκε από την διαδικτυακή μετάδοση πέντε ταινιών των οποίων η προβολή δεν έχει ξεκινήσει, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, εμπιστευτικού χαρακτήρα εγγράφων, όπως το σενάριο της επόμενης ταινίας Τζέιμς Μποντ, και σειράς e-mail μελών της διεύθυνσης της Sony.

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα χάκερ με την ονομασία «Φρουροί της Ειρήνης».

Την Κυριακή, η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε έρευνα και απείλησε με αντίποινα κατά του Λευκού Οίκου και άλλων αμερικανικών στόχων, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων.

Η Νότια «δείχνει» την Βόρεια Κορέα για τις κυβερνοεπιθέσεις

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει μακρύ ιστορικό αρνήσεων ευθυνών, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές που διατυπώνει η Πιονγκγιάνγκ απάντησε: «Συμβουλεύουμε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει στο στάδιο αυτό από κάθε απειλητική ενέργεια»

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Κίνα να ελέγξει τις πειρατικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλία για το θέμα αυτό με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Ως μοναδικός πάροχος του Ιντερνετ, θα ήταν εύκολο για την Κίνα να διακόψει την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο Διαδίκτυο, δηλώνουν ειδικοί του τομέα της Πληροφορικής. Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε «τις κυβερνοεπιθέσεις και την κυβερνοτρομοκρατία υπό οποιαδήποτε μορφή», χωρίς να αναφερθεί ειδικά στη Βόρεια Κορέα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By