Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βαρόμετρο για γ” αξιολόγηση και stress tests οι πλειστηριασμοί

Στο πλέον κομβικό ζήτημα τόσο για την γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όσο και για την επιτυχία των stress test στις ελληνικές τράπεζες, έχει εξελιχθεί η έναρξη των -ηλεκτρονικών- πλειστηριασμών.

Τη Δευτέρα, κατά τη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων που έχει προγραμματιστεί για τις 2 μ.μ., αναμένεται να κριθεί η τύχη των πλειστηριασμών που επισήμως κάνουν πρεμιέρα την επόμενη Τετάρτη στις 29 Νοεμβρίου.

Το νέο σύστημα (e-auction) αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2018, με στόχο έως τον Μάιο το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει η «Καθημερινή», 50.000 ακίνητα συνδέονται με δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα μεγάλο στοκ από το οποίο οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις ρευστοποιήσεις. Πρόκειται για ακίνητα από όλες τις κατηγορίες, τα οποία ωστόσο δεν είναι πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Να σημειωθεί ότι oι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Tα μισά, δηλαδή, από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στουρνάρας: Η πιο κρίσιμη παράμετρος

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην «Καθημερινή», «η επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι σήμερα ίσως η κρισιμότερη παράμετρος για την επιτυχία των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, για να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανακτήσεων κεφαλαίων εκ μέρους των τραπεζών όταν αρχίσουν τα στρες τεστ στις αρχές του 2018. Έτσι οι υποθήκες που έχουν οι τράπεζες θα φανεί ότι είναι αξιοποιήσιμες και οι στόχοι της τριετίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δείχνουν εφικτοί».

Άλλωστε, τονίζει, οι δυνατότητες ανακτήσεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι πολύ υψηλές, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη βούληση.

Τραπεζικά στελέχη: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στρέφονται κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών

«Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σηματοδοτεί την αρχή της «μάχης» έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων διαθέτουν εισοδήματα αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία και τελικά για τη συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας», τονίζει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την επικείμενη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση πριν μερικές ημέρες του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και προέδρου της Eurobank Νικόλαου Καραμούζη, μέσω του λογαριασμού στο twitter για το επίκαιρο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που δίνει το στίγμα των αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, για την μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών: «To 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί, μηδέν αντίδραση! Το 2017 έγιναν 6.900, με πολλαπλάσια NPLs, και υπήρξαν έντονες αντιδράσειs. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόϊδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;».

By