Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βερολίνο: Ευπρόσδεκτος ο Τσίπρας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη λίστα προσκεκλημένων

Η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για την επίσκεψη Τσίπρα στο άμεσο μέλλον

christiane-wirtz-germany

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφτεί το Βερολίνο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για επίσκεψη Τσίπρα στο άμεσο μέλλον, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προσκεκλημένων» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα η Κριστιάνε Βιρτζ, προσθέτοντας όμως ότι «παραμένει ευπρόσδεκτος στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο».Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ από το Τόκιο , η οποία δήλωσε ότι με νόημα ότι ο δρόμος μας μπροστά μας είναι δύσκολος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, η κ. Κριστιάνες Βιρτζ σημείωσε ότι είναι εσωτερικό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera.

«Δεν θα σας κάνει εντύπωση ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορώ να πάρω θέση για εσωτερικές σκέψεις του κ. Βαρουφάκη. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, κατ” αρχήν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τα καθήκοντα και όλα τα περαιτέρω, τα οποία αφορούν εσωπολιτικά θέματα στην Ελλάδα, είναι ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η γερμανική» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισμπέργκερ τόνισε δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά επισήμανε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και οι δεσμεύσεις για την Ελλάδα που απορρέουν από αυτές. «Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει μεταρρυθμιστικά μέτρα. Τώρα το θέμα είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Είναι στο χέρι της Αθήνας» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους μετανάστες και τη χορήγηση ασύλου αποτελούν προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης από την πλευρά της Ελλάδας, η κ. Βιρτς αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη παρέχει βοήθεια συνδεδεμένη με όρους στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχει για αυτό σαφής οδικός χάρτης, μια στάση του οποίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι απόψε στις Βρυξέλλες. Από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Παμέλα Μούλερ- Νίζε έγινε μόνο αναφορά στην ισχύουσα γερμανική νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για περαιτέρω πληρωμές από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν πληρούνται, όπως είπε, οι προϋποθέσεις, ενώ ζήτησε «περισσότερο ρυθμό» στην εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

Η Αθήνα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες πιο ουσιαστικά, δήλωσε και υπογράμμισε ότι «μη δεσμευτικές» επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους δεν αρκούν.«Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και να συζητήσει ειλικρινά. Δεν αρκούν επιστολές με μη δεσμευτικές προτάσεις» δήλωσε και ευχήθηκε να υπάρξει από την Αθήνα «επιτέλους σαφήνεια» σχετικά με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είναι ότι ζητούν κάτι από την ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ζητά περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια» τόνισε και, ερωτώμενος σχετικά με τις εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα (Grexident), ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος του Eurogroup και χαρακτήρισε «πολύ- πολύ δημιουργικό» τον Τύπο που επινοεί αυτούς τους όρους.

«Αν η Ελλάδα κάνει τώρα πραγματικά τις μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε εναλλακτικά σενάρια. Αλλά το σημαντικό είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αυτό περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ότι είναι θέμα της Ελλάδας πότε και πόσο συχνά θα προσφεύγει στις κάλπες, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τόνισε ότι και μια άλλη ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να δεσμεύεται από τις ίδιες συμφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους.

By