Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βούτσης: Δεν τίθεται ζήτημα Grexit ή επιστροφής σε εθνικό νόμισμα

Ξεκάθαρος ότι δεν τίθεται ζήτημα Grexit ή επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενώ σχολίαζοντας τις δηλώσεις Ξυδάκη για τη δραχμή είπε ότι «ο Νίκος διαλογίζεται ως το γενικό ζήτημα τη διακινδύνευση γύρω από το ευρώ στη βάση μεγάλων ανακατατάξεων όχι ενόψει αδιεξόδων, αυτό έχει κλείσει».

Όσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης και τις απαιτήσεις των δανειστών ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «η χώρα υφίσταται βρώμικο πόλεμο από κύκλους δανειστών που είναι όμως πόλεμος οπισθοφυλακών αλλά δεν ανησυχώ» προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι τα Βαλκάνια να γίνουν ειδική οικονομική ζώνη.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται σύμφωνα με το Bloomberg αλλά και το νον πέιπερ της κυβέρνησης για την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές στην οποία σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 33% των συμφωνηθέντων, ο κ. Βούτσης αρχικά είπε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο».

Στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η εντύπωση που έχουμε εμείς από πλευράς νομοθετημάτων και πορείας δεσμεύσεων και προόδου του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο έχει κάνει όλα τα συμφωνηθέντα».

«Ίσως αναφερόταν και ίσως αναφέρεται στα επιπλέον ζήτηματα από το ΔΝΤ που δεν ήταν στη συμφωνία του ’15 και την πρώτη αξιολόγηση και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Ειδικά για το αφορολόγητο είπε ότι δεν θα υπάρξει μείωσή του λέγοντας στο συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ ότι «είναι μέσα στη συμφωνία, έχει κλείσει η συμφωνία».

Παράλληλα εμφανίστηκε κάθετος ότι «ούτε κατά διάνοια δεν θα ψηφιστούν τέτοια μέτρα καθώς η κυβέρνηση δεν θα φέρει τέτοια μέτρα».

Όπως είπε «η εκτίμηση είναι ότι ενόψει και του εκλογικού κύκλου, είναι πολύ διαφορετικά από το 2015, ουδείς μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο ότι η οικονομία δεν πηγαίνει καλά».

Παρόλα αυτά είπε ότι «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση θα είναι αρνητική εξέλιξη για το QE (πρόγραμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) γιατί χωρίς αυτό ο οδικός χάρτης θα είναι υπονομευμένος».

Υποστήριξε επίσης ότι τα προσκόμματα για την αξιολόγηση αφορούν μια σύγκρουση μεταξύ των δανειστών – ΔΝΤ και ESM – που προσπαθούν να τη μεταβιβάσουν στην Ελλάδα άρα είναι πολιτική λύση που θα δοθεί, είναι αυτές οι συζητήσεις που κάνει ο κ. Τσίπρας τώρα.

Καταφέρθηκε, δε, κατά του Eurogroup «επειδή είναι ένα άτυπο μη θεσμικό όργανο» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει στο στρατήγημα της κυβέρνησης δημοψήφισμα».

«Οι δεύτερες εκλογές έγιναν μετά το Μνημόνιο. Ο κόσμος επικρότησε όχι το Μνημόνιο αλλα ότι εμείς είχαμε περισσότερες ελπίδες να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αν κάναμε δημοψήφισμα θα μας παρουσίαζαν ως γραφικούς και χομπίστες εκλογών και απελπισμένους» συμπλήρωσε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By