Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2019

Βρετανία: Ο αποπεμφθείς υπουργός Άμυνας δηλώνει θύμα «δίκης μαϊμού»

Θύμα μιας «δίκης μαϊμού» ισχυρίζεται ότι έπεσε ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, λίγες ώρες αφότου η Τερέζα Μέι τον «ξήλωσε» από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο «Sky News», o Γουίλιαμσον υποστήριξε ότι η έρευνα για τις διαρροές διεξήχθη υπό την εποπτεία του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σερ Μαρκ Σέτζγουιλ αφήνοντας αιχμές για το κίνητρο της αποπομπής του.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, ήταν «ένα κυνήγι μαγισσών από την αρχή» κι ότι διεξήχθη από «ένα δικαστήριο καγκουρό με συνοπτικές διαδικασίες».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Τερέζα Μέι, αφού συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία που τον ενοχοποιούσαν για διαρροές στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τον κάλεσε στο γραφείο της και του ζήτησε να παραιτηθεί. Αυτός όμως αρνήθηκε.

Ωστόσο, σύμμαχοι του αποπεμφθέντος υπουργού επισημαίνουν ότι η απόφαση της πρωθυπουργού λήφθηκε κατόπιν πίεσης από τον Σέτζγουιλ, με τον οποίο ο Γουίλιαμσον είχε έρθει σε πολιτική σύγκρουση στο παρελθόν.

Η διαρροή αφορούσε τις ενστάσεις υπουργών για τη φημολογούμενη απόφαση της Συντηρητικής πρωθυπουργού να δώσει ρόλο στην κινεζική εταιρεία Huawei σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας επιμένει ότι η διαρροή έγινε έξω από την ομάδα του.

By