Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2019

Βρετανία: Συντριπτική ήττα της Μέι – Δεν πέρασε η συμφωνία για Brexit

Δεν πέρασε από την βρετανική Βουλή η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit καθώς μόλις 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενώ 432 είπαν «όχι».

Πρόκειται για μια τεράστια ήττα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό και η μεγαλύτερη ήττα των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920.

«Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο».

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

«Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο», σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, όπως αναμενόταν, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ σχολίασε πως αυτή ήταν «η μεγαλύτερη ήττα των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920».

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter:

«Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν την θέλει, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

 

By