Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βρετανικό Μουσείο: Θα έπρεπε να είστε ενθουσιασμένοι που δίνουμε Γλυπτό στο Ερμιτάζ

«Θα δανείζαμε και στην Ελλάδα τα Ελγίνεια αν υπήρχαν εγγυήσεις για την επιστροφή τους»

Elgin_Marbles

Σε δηλώσεις προέβη σήμερα ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor, αναφορικά με την κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει ένα από τα αγάλματα που είναι γνωστά ως «Ελγίνεια Μάρμαρα» στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σήμερα ενθουσιασμένη που ένα από Ελγίνεια Γλυπτά θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor,  υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφημιστεί η Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι οι Ελληνες θα χαρούν που ένα πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα μεγάλα δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Ανθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν θα δάνειζε το συγκεκριμένο άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα Ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο» υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το άγαλμα του Ιλισσού αναχώρησε από τη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά την αφαίρεση των γλυπτών αυτών από τον Παρθενώνα, το 1803, για να εκτεθεί ως δάνειο στο ρωσικό μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Το άγαλμα του έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορτασθούν τα 250 χρόνια του.

«Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ.

«Οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν σύντομα αυτό το ωραίο αντικείμενο», πρόσθεσε.

 

By