Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019

VW Golf: Γιορτάζει σήμερα 45 χρόνια παραγωγής

Η 29η Μαρτίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τους ανθρώπους της Volkswagen, καθώς το Golf, ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα όλων των εποχών και το απόλυτο ευρωπαϊκό best seller, ξεκίνησε να παράγεται στο εργοστάσιο της VW στο Wolfsburg.

Το VW Golf γίνεται πλέον 45 ετών, δείχνει ωστόσο πιο ακμαίο από ποτέ. Στις 29 Μαρτίου 1974, ξεκίνησε και επίσημα η παραγωγή του μοντέλου που θα αντικαθιστούσε το θρυλικό Beetle στην γκάμα της γερμανικής εταιρίας, στο Wolfsburg. Όπως αναφέρει και η VW στην σχετική της ανακοίνωση για αυτό το γεγονός, κανείς δεν ήξερε τότε ότι 45 χρόνια μετά το Golf θα κατάφερνε να πουλήσει περισσότερα από 35 εκατ. μονάδες σε όλο τον κόσμο και να συνεχίζει πάνω σε αυτό το μονοπάτι ακάθεκτο.

Για τους… αριθμολάγνους να πούμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Volkswagen, κατά μέσο όρο ένα καινούριο Golf παραγγέλνεται σε κάποια γωνιά του κόσμου κάθε 41 δευτερόλεπτα, κάτι που γίνεται από την αρχή της παραγωγής του πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες! Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο περίπου 780.000 Golf βγαίνουν στους δρόμους όλου του κόσμου κάθε χρόνο.

Η παραγωγή του πρώτου Golf ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου το 1974 και στις 8 Ιουλίου βρέθηκε στις εκθέσεις της Volkswagen, ενώ στις 5 Αυγούστου του ίδιου έτους ξεκίνησαν και οι παραδόσεις στους πρώτους πελάτες.

Το πρώτο Golf, σχεδιασμένο από την ItalDesign του Giorgetto Giugiaro, ήταν διαθέσιμο με τρίθυρο και πεντάθυρο αμάξωμα, η καμπίνα του μπορούσε να φιλοξενήσει έως πέντε άτομα και ο χώρος αποσκευών είχε χωρητικότητα 300 λίτρα, ενώ το πίσω κάθισμα μπορούσε να αναδιπλωθεί. Αρχικά έφερε 4κύλινδρους κινητήρες βενζίνης 1,1 και 1,5 λίτρων με απόδοση 50 και 70 ίππους αντίστοιχα με την κίνηση να μεταδίδεται φυσικά στους εμπρός τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου 4 σχέσεων ή αυτόματου κιβωτίου που έφερε μόλις τρεις ταχύτητες.

Για αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για την VW ο Ralf Brandstätter, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρίας, δήλωσε: “Το Golf βρίσκεται στην καρδιά της εταιρίας μας. Αντιπροσωπεύει την εξέλιξη και την τεχνολογία όπως κανένα άλλο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, το Gold έκανε προσιτές τεχνολογίες που αφορούν την ασφάλεια σε εκατομμύρια κόσμου για πρώτη φορά. Χάρη σε αυτό, άφησε το “σημάδι” του σε μια ολόκληρη γενιά”, δήλωσε ο Brandstätter και πρόσθεσε: “Για εφτά γενιές το Golf έχει συνεισφέρει στην εξέλιξη της Volkswagen ως μάρκα αλλά και σαν όμιλο ως έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές στον κόσμο.”

By