Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αρκάς διευθύνει το Ινστιτούτο Brookings στις ΗΠΑ

Η πορεία του William Antholis

tholisA

Μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση Ελληνοαμερικανού που έχει καταφέρει όχι απλώς να προοδεύσει, αλλά και να παίζει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αποτελεί ο William Antholis, γενικός διευθυντής σήμερα του περίφημου Brookings, ενός από τα μεγαλύτερα think tanks των HΠΑ, με τεράστια επιρροή σε όλο τον κόσμο.

Ο Antholis υπηρετεί ως εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος και, με την ιδιότητα αυτή, συνεργάζεται άμεσα με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος για τη διαχείριση του συνόλου των μελετών πολιτικής, την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, τον συντονισμό της έρευνας, την ενίσχυση του πολιτικού αντίκτυπου των μελετών του Brookings, καθώς και για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των ερευνών αυτών. Έτσι, ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής έχει απευθείας συνεργασία με τον πρόεδρο του Brookings και από τα χέρια του περνά πλήθος άλλων επαφών με θεσμικούς εταίρους του Ιδρύματος.

Λευκός Οίκος 

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν πληθωρικό άνθρωπο, που από όποια θέση και αν βρίσκεται, φέρνει εις πέρας με επιτυχία το έργο του, συνδυάζοντας την αμερικανική νοοτροπία με το ελληνικό δαιμόνιο.

O δρ. Antholis είναι συνεργάτης στις Μελέτες Διακυβέρνησης, των οποίων το έργο εστιάζεται στις πολιτικές και τους θεσμούς της διεθνούς διπλωματίας. Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Ελληνοαμερικανού δεν σταματά εδώ, καθώς είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Inside out India and China: Local Politics Go Global», για τη συγγραφή του οποίου διέμεινε επί πέντε μήνες στην Ινδία και την Κίνα, ταξιδεύοντας σε πάνω από 20 κρατίδια και επαρχίες και στις δύο χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στενή φιλία του με τον πρόεδρο του Brookings, Strobe Talboot, επισφραγίστηκε και με την κοινή συγγραφή του βιβλίου «Fast Forward: Ethics and Politics in the Age of Global Warming (Πρόσω ολοταχώς: Ηθική και Πολιτικές στην Εποχή της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη).

Ο William Antholis, από το 1995 μέχρι το 1999, εργάστηκε και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και μάλιστα είχε οργανική θέση στον Λευκό Οίκο, αφού ήταν ο διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, ασκώντας χρέη επικεφαλής των ομάδων προετοιμασίας των Συνόδων Κορυφής του G8 το 1997 και 1998. Το εντυπωσιακό του βιογραφικό δεν τελειώνει εδώ, καθώς ήταν ο υποδιευθυντής της ομάδας του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει υπηρετήσει και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτικού Σχεδιασμού και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων. Ακόμα, πριν από την ένταξή του στο Brookings, υπηρέτησε για 5 χρόνια ως διευθυντής Σπουδών και κύριος συνεργάτης στο German Marshall Fund, αμερικανικό ίδρυμα υποτροφιών αφιερωμένο στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάνου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός συναντήθηκε μαζί του. Εκεί τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Οι δύο άνδρες, πριν από το τετ-α-τετ που είχαν, είχαν μιλήσει μόνο τηλεφωνικά και ο υπουργός γνώριζε όχι μόνο την ελληνική καταγωγή του Antholis, αλλά και το γεγονός ότι είναι από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία. Δεν γνώριζε, όμως, ότι είναι και από το ίδιο. χωριό! Ο Antholis στην κατ” ιδίαν συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον τού είπε πως έχουν κοινές ρίζες από το χωριό Ισαρι Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, από εκεί κατάγεται η μητέρα του, το γένος Κυριαζή.

Ο Ελληνοαμερικανός, παρά τη σπουδαία σταδιοδρομία του στις ΗΠΑ, δεν έχει απολέσει ίχνος από την ελληνική του συνείδηση και έδειξε πως είναι γνώστης της κατάστασης στη χώρα μας. «Αγαπά πολύ την Ελλάδα και έχει συνείδηση της καταγωγής του», είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Όπως ήταν φυσικό, με αφορμή την κοινή καταγωγή τους, υπήρξε χημεία και συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, εντός και εκτός ατζέντας. «Θα βρεθούμε και μακροσυγγενείς», του είπε κάποια στιγμή με χιούμορ ο υπουργός, όταν εκείνος του μιλούσε για τις καλοκαιρινές επισκέψεις του στο χωριό του στην Αρκαδία.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για τη σημαντική πορεία πολλών Ελλήνων στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσων κατάγονται από την Αρκαδία, στην πολιτική, επιχειρηματική, αλλά και ακαδημαϊκή ζωή της μεγάλης αυτής χώρας και συμφώνησαν να συντονίσουν από κοινού πρωτοβουλίες για προσωπικότητες της Ομογένειας που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, ενώ ανέλυσαν και τη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Αθήνα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει.

Ο Antholis αποκάλυψε πως έρχεται μία με δύο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές με την οικογένειά του και ανανέωσε το ραντεβού του με τον Π. Παναγιωτόπουλο, ακόμα και στην Αρκαδία, προτείνοντάς του να συμμετάσχει και σε διεθνείς συναντήσεις που οργανώνει το Brookings.

Κορυφαίο think tank

To Ινστιτούτο Brookings πραγματοποιεί μελέτες στις εφαρμοσμένες πολιτικές επιστήμες και έρευνες προς κάθε κατεύθυνση, ενώ οι αναλύσεις του αφορούν κυρίως θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και ζητήματα διεθνών σχέσεων και διεθνούς στρατηγικής. Σκοπός του είναι η διεξαγωγή υψηλής ποιότητας ανεξάρτητης έρευνας. Στο Brookings έχουν μιλήσει κατά καιρούς κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μάριο Ντράγκι. Το Ινστιτούτο συγκαταλέγεται στα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, με τις περισσότερες αναφορές, ενώ απολαμβάνει ευρείας εμπιστοσύνης, αφού θεωρείται η βασική «δεξαμενή» σκέψης που τροφοδοτεί με αναλύσεις, επεξεργασμένες θέσεις και με προτάσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και γενικότερα την αμερικανική κυβέρνηση.

Πηγή: parapolitika

(Visited 1 times, 1 visits today)
By