Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Wirecard: Μετά το σκάνδαλο καταθέτει αίτηση πτώχευσης

Αίτηση για έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να υποβάλει η γερμανική εταιρεία fintech Wirecard, αφότου αποκάλυψε «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της.

Η παραδοχή που ακολούθησε ότι το ποσό αυτό πιθανότατα δεν υπήρχε, επιδείνωσε περαιτέρω τα προβλήματα της Wirecard, η οποία προσπαθούσε να καταλήξει σε συμφωνία με πιστωτές για παροχή γραμμής χρηματοδότησης.

Οι λογιστικές παρατυπίες, που αποκάλυψαν για πρώτη φορά οι Financial Times πέρυσι, απείλησαν επίσης να αμαυρώσουν τη φήμη των ελεγκτικών αρχών για τα χρηματοπιστωτικά της Γερμανίας, BaFin.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Wirecard AG αποφάσισε σήμερα να υποβάλει αίτηση για την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης για την Wirecard AG στο αρμόδιο δικαστήριο του Μονάχου, λόγω επικείμενης αφερεγγυότητας και υπερχρέωσης», ανέφερε η εταιρεία. Ανέφερε επίσης ότι αξιολογεί εάν θα υποβάλει διαδικασία πτώχευσης για τις θυγατρικές της.

Οι μετοχές της Wirecard τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πριν από την ανακοίνωση από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Εχουν χάσει πάνω από το 90% της αξίας τους από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα «εξαφανισμένα δισεκατομμύρια», το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Μάρκους Μπράουν.

Οι μετοχές της Wirecard, οι οποίες τελούσαν προ ημερών υπό διαπραγμάτευση πάνω από τα 100 ευρώ, ίσως αξίζουν μόλις 1 ευρώ, δήλωσε χθες αναλυτής της Bank of America.

Η κατάρρευση της Wirecard ακολουθεί τη σύλληψη του πρώην CEO, Μάρκους Μπράουν, στο Μόναχο, με την κατηγορία ότι διόγκωσε τους ισολογισμούς της εταιρείας.

Ο Μπράουν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο τμήμα μια φορά την εβδομάδα.

Ο Μπράουν που ήταν επικεφαλής για 18 χρόνια, ανέλαβε την εταιρεία και από μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών για ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων και πορνογραφικού περιεχομένου, κατάφερε να την αναδείξει σε έναν από τους πιο σημαντικούς τεχνολογικούς επενδυτικούς στόχους.

Τη βοήθησε μάλιστα να μπει στον δείκτη DAX 30 το 2018, εκδιώκοντας μια από τις πιο μεγάλες τράπεζες της Γερμανίας, την Commerzbank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εταιρεία του DAX που καταρρέει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By