Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

WZ: Φόβητρο οι συνέπειες του Grexit στη ζωή Ευρωζώνης

Το Grexit δεν αποκλείεται να είναι ευεργετικό για την οικονομία της χώρας

Grexit

H πολιτική αξιοπιστία του συνόλου του εγχειρήματος του ευρώ περνά μέσω της Ελλάδος, έστω και αν τραπεζίτες και οικονομολόγοι ισχυρίζονται το αντίθετο, και αυτό γιατί είναι δεδομένος ο φόβος ότι μια έξοδος της Αθήνας θα σήμανε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης.

Αυτό γράφει σε σημερινό άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», αναφερόμενη αρχικά στις τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές.

Οι πιστωτές προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στην Ελλάδα τις προθέσεις τους και σε αυτό που για πολύ καιρό φαινόταν ως χαοτική ακαταστασία από την πλευρά των Ελλήνων διαπραγματευτών, ακολούθησε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο, με την Αθήνα να αποσαφηνίζει στους πιστωτές της – πέρα από διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου — ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα δεχθεί κανείς ένα Grexit, το οποίο, κατά την άποψη της εφημερίδας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρει στη χώρα οικονομικά πλεονεκτήματα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, κάτι τέτοιο ήταν πάντα ένας «άσος» της Αθήνας, διότι, εάν το Grexit αποδειχθεί συμφέρον, κάτι που δεν αποκλείουν διάφοροι οικονομολόγοι, τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει το άρθρο, προειδοποιεί για μια τέτοια εξέλιξη, ενώ γίνεται λόγος και για το γεγονός ότι το 2017 οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν για μια έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γύρω από την Άνγκελα Μέρκελ έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν, από ό, τι οι Ελληνες, κάτι που εξηγεί τις αιώνιες διαμάχες και την καθυστέρηση μιας λύσης μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα, για να παραπέμψει στη συνέχεια στον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος προβλέπει πως στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή θα υπάρξει μια σαφής οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη μέσα σε ένα έως τρία χρόνια η κατάσταση θα άλλαζε και θα μειωνόταν η ανεργία και η ελληνική οικονομία θα μπορούσε με μια υποτίμηση της δραχμής να εξάγει φθηνά άνευ ανταγωνισμού προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να προσελκύσει τουρίστες και επενδυτές.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως εάν πράγματι η Ελλάδα δεν πλήρωνε πλέον τα χρέη της, οι συνολικές ζημίες για τους δανειστές θα ήταν τεράστιες, οι χώρες του ευρώ θα έπρεπε να διαγράψουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι απώλειες θα ανέρχονταν σε 115 δισεκατομμύρια, και αυτά είναι, πέρα από το φαινόμενο «ντόμινο ενός Grexit, ένας επιπλέον «άσος» στα χέρια της Αθήνας.

By