Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξέχασαν και πάλι τις κόκκινες γραμμές και ξεπούλησαν την Finansbank

Η θυγατρική της Εθνικής τράπεζας πωλήθηκε πολύ χαμηλότερα από την πραγματική της αξία πράγμα που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα

finansbank

Παρά τις δηλώσεις ότι οποιοδήποτε τίμημα κάτω των 3 δισ. θα οδηγούσε στην επανάληψη του διαγωνισμού για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας της Εθνικής Τράπεζας, Finansbank, σήμερα ανακοινώθηκε η πώληση της στο Κατάρ με αντίτιμο σαφώς χαμηλότερο αυτού που αξίζει.

Στον έλεγχο της Qatar National Bank πέρασε το 99,8% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση που δόθηκε χθες το βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η διοίκηση της Εθνικής κινείται αποφασιστικά ώστε να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της στους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ επιτρέπει στην ΕΤΕ να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της στρατηγικής που έχει καταρτίσει για την αναπτυξιακή πορεία της ίδιας, αλλά και την ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας. Τουλάχιστον αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Για ακόμη μια φορά έγινε ξεπούλημα ενός εκ των βασικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών.

 

Ποια είναι η δίκαιη τιμή της Finansbank όμως;

Η Εθνική αποτίμησε στο κεφαλαιακό πλάνο και στο πλάνο αναδιάρθρωσης την Finansbank στα 3 δισεκ. δηλαδή μια φορά το book την λογιστική αξία και η DGcom αποδέχθηκε αυτή την αποτίμηση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGCom ωστόσο αποδέχθηκε και κάτι άλλο ακόμη πιο ουσιαστικό. Άπαξ και η Εθνική έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως, η πώληση της Finansbank πρέπει να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Αν π.χ. ίσχυε ότι στις 21 Δεκεμβρίου η Εθνική πρέπει να πουλήσει την Finansbank υποχρεωτικά θα εμφανίζονταν 2-3 ενδιαφερόμενοι θα υπέβαλλαν εξευτελιστικές προσφορές και η Εθνική θα υποχρεωνόταν να πουλήσει.

Όμως η DGCom έχει δεχθεί ότι η Finansbank πρέπει να πωληθεί στις σωστές τιμές και σωστή τιμή θεωρείται 1 φορά το book δηλαδή στα 3 δισεκ. ευρώ.

Το ιδανικό θα ήταν να πωληθεί όσο κόστισε στην Εθνική επένδυσε σωρευτικά από το 2006 περί τα 5,5 δισεκ.

Τον Ιανουάριο του 2014 η διοίκηση Τουρκολιά – που δυστυχώς συνεχίζει να ταλαιπωρείται με σοβαρό πρόβλημα υγείας μετά και από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο – έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.

Το Qatar προσέφερε 5,5 δισεκ. όσο κόστισε η Finansbank αλλά η Εθνική απέρριψε την οικονομική προσφορά.

Φθάνοντας στο σήμερα, έχουμε αναλύσει ότι στο ερώτημα τι κέρδισε η Εθνική με όρους απόσβεσης επένδυσης από το 2006 έως το 2015 από την επένδυση στην Finansbank η απάντηση είναι μηδέν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε επιβάλλει τόσους περιορισμούς που τα κέρδη της Finansbank αποθεματοποιούνταν και έμεναν στην Τουρκία. Η Εθνική λοιπόν δεν έλαβε μέρισμα από την Finansbank ούτε 1 ευρώ.

Οι λογιστικές καταστάσεις μπορεί να ωραιοποιούνταν στην Εθνική αλλά ποτέ η Εθνική δεν έβαλε 1 ευρώ στα Ταμεία της.

Λογιστικά εμφάνισε κέρδη αλλά ποτέ δεν ήρθαν στην Ελλάδα, 9 χρόνια η επένδυση κόστισε 5,5 δισεκ. και απέδωσε μηδέν.

Αν αξιολογήσει κανείς πως αποτιμάται σήμερα η Garanti bank ή ΑΚ bank η Ziraat bankasi ή η Yapi ve Kredi Bankasi εξάγει ένα συμπέρασμα.

Η Garanti έχει 31 δισεκ. λίρες Τουρκίας κεφαλαιοποίηση δηλαδή 9,8 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια ανέρχονται σε 28 δισεκ. τουρκικές λίρες αυτό σημαίνει 1,1 τιμή προς λογιστική αξία.

Η Finansbank διαθέτει 3,1 δισεκ. κεφάλαια σε ευρώ και κεφαλαιοποίηση 5,5 δισεκ. ή 17,5 δισεκ. τουρκικές λίρες.

Αυτό σημαίνει P/BV 1,77 τιμή προς λογιστική αξία. Ωστόσο τα 3 δισεκ. αποκτώντας το 100% της Finansbank είναι μια τιμή που χαρακτηρίζεται χαμηλή και σε καμία περίπτωση ακριβή ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν πρέπει να πληρωθεί και ένα premium για τον έλεγχο της Finansbank, την αύξηση μεριδίων ή γενικότερα την αύξηση των assets.

Άρα η δίκαιη τιμή είναι 4 δισεκ. και όχι 3 δισεκ. Οτιδήποτε κάτω από 3 δισεκ. θα ήταν εγκληματικό λάθος.

By