Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξενοδοχεία για Club Med ψάχνει στην Ελλάδα η Fosun

Στο «μάτι» τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα φαίνεται πως έχει βάλει η κινεζική Fosun, πέρα από το «παρόν» που προσφάτως δήλωσε εκ νέου για την Εθνική Ασφαλιστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider ο κινεζικός όμιλος ο οποίος εδώ και δύο χρόνια έχει εξαγοράσει το γκρουπ της Club Med αναζητά ακίνητα κι εκτάσεις στη χώρα μας για να κατασκευάσει ξενοδοχεία ή ακόμα και έτοιμα καταλύματα τα οποία προτίθεται να ανακαινίσει. Για την ακρίβεια όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές ο όμιλος αναζητά καταλύματα για να δημιουργήσει νέες μονάδες Club Med σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη ίσως και Χαλκιδική.

Τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ως βασικού επενδυτικού προορισμού διαμηνύουν εδώ και καιρό με κάθε τρόπο τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα συμμετέχει στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό ενώ έχει αποκτήσει και το 100% του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Club Med στην Εύβοια.

Ωστόσο πέρα από την Fosun Tourism & Culture, την τουριστικών συμφερόντων εταιρεία του κινεζικού ομίλου, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνεται η Club Med, η Fosun έχει δημιουργήσει κι ένα κοινό σχήμα (joint venture) με την Thomas Cook (η Fosun κατέχει το 51% και η Thomas Cook το 49%). Η κοινοπραξία που έχει συστήσει με τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό της Ευρώπης  ήδη από το τέλος του 2016, προωθεί κινέζους τουρίστες στη χώρα μέσω εξειδικευμένων πακέτων για διακοπές και shopping σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα πακέτα μάλιστα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν και τις αυξημένες ανάγκες της νέας γενιάς κινέζων τουριστών.

Προσφάτως τα στελέχη της εκτίμησαν ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός Κινέζων τουριστών στη χώρα μας μπορεί να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο και προέβλεψαν ότι το ερχόμενο διάστημα θα ανοίξουν περισσότερες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από Πεκίνο και Σαγκάη προς τη χώρας μας για να ικανοποιήσουν το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε πέρυσι κατά 7,6% και έφθασε τα 28,1 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Πεκίνο, 150.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επόμενες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα μας θα αναπτυχθούν μέσω της εταιρείας της Club Med SAS.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος της Κίνας, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας to 2011 όταν απέκτησε το 9,5% της Folli Follie – σήμερα ελέγχει το 14%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή τύπου η εταιρεία με έδρα την Σαγκάη σκέφτεται να προχωρήσει στην δημόσια εγγραφή της τον επόμενο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Όσο για τον ιστορικό τουριστικό όμιλο της Γαλλίας Club Med, έπειτα από μια μακρά περίοδο οικονομικών προβλημάτων και στασιμότητας, που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο το 2015. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τη στρατηγική επένδυση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων της κινεζικής Fosun στην εταιρεία, επαναφέροντας την Club Med σε τροχιά ανάπτυξης. Τα επενδυτικά πλάνα περιλαμβάνουν τη δημιουργία 15 καινούριων resorts έως το 2019, αρκετά εκ των οποίων θα βρίσκονται στην Ευρώπη αφού αυτή την αγορά εισφέρει περί το 70% του τζίρου της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η Club Med επιχειρεί με 68 θέρετρα διακοπών ανά τον κόσμο, με το 80% περίπου των ξενοδοχειακών της συγκροτημάτων να είναι πολυτελή. Η Κίνα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γαλλία (άνω των 400.000 πελατών) με 200.000 πελάτες, από 59.000 που ήταν το 2010.Από την εξαγγελία της επένδυσης μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί πέντε νέα πολυτελή συγκροτήματα στην Κίνα, φτάνοντας συνολικά τα 68 σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον o κινεζικός όμιλος έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εντατικό σχέδιο επέκτασης της Club Med, με στρατηγική στόχευση την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου από την διαρκώς αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά και στο πλαίσιο αυτό,υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων, το οποίο έχει αυξήσει κατακόρυφα τις απευθείας πωλήσεις. Το 2016 η Club Med κατέγραψε έσοδα της τάξης του 1,47 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας την τάση ευκατάστατων Κινέζων τουριστών να επισκέπτονται δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς όλο και περισσότερο.

Όσο για την Fosun, να σημειωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κινεζική εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, κατέχει τη γερμανική Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers KGaA και την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros SA. Ο αντιπρόεδρός της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται συνολικά 65 δισ. παγκοσμίως, έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι η χώρα μας προσφέρει καλές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές.

By