Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2019

Υπ. Παιδείας: Απαράδεκτη η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

«Αλγεινή εντύπωση» προκαλεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η απόφαση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) στη Μυτιλήνη, για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Το υπουργείο κάνει λόγο για εκπαιδευτικούς που διαπνέονται «από αντιλήψεις και ιδέες που δε συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους, ούτε με το λειτούργημά τους», οι οποίοι «πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους» τη χρήση του επίμαχου όρου, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών «δε θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Απευθυνόμενο στους «εμπνευστές», μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το γραφείο Τύπου του υπουργείου υπενθυμίζει το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για την προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών, για άγνωστους ακόμα λόγους, δεν έχει κοινοποιηθεί στα μέλη του σωματείου. Πλην όμως οι μειοψηφούντες συνδικαλιστές με δηλώσεις τους δημοσιοποίησαν την απόφαση τασσόμενοι όπως και με την ψήφο τους αντίθετοι σε αυτήν.

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ, αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» καταλήγει το υπουργείο.

By