Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2019

Υπάρχει «Ιθάκη» στο ταξίδι του ΠΑΣΟΚ;

Εδώ και καιρό υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για δημιουργία ενός φορέα που θα εκφράσει το μεσαίο και κεντροαριστερό κομμάτι της κοινωνίας

pasok

Εδώ και καιρό υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για δημιουργία ενός φορέα, που θα εκφράσει το μεσαίο και κεντροαριστερό κομμάτι της κοινωνίας.

Ένα κομμάτι που ψάχνει πολιτική στέγη, καθώς ο πολυσυλλεκτικός χώρος, του πάλε πότε κραταιού ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια και η εκλογική του μετεγκατάσταση, σε κόμματα που βρίσκονταν, γεννήθηκαν ή αναπτύχθηκαν στις παρυφές του, αποδεικνύεται πρόσκαιρη, ευκαιριακή και για κάποιους επιπόλαιη.

Το ΠΑΣΟΚ πάει σε ένα ακόμη συνέδριο. Όχι σαν τα προηγούμενα, όχι σαν εκείνες τις μάχες χαρακωμάτων που οι κομματικοί στρατοί στοιχίζονταν πίσω από πρόσωπα, χωρίς κανένα ίχνος πολίτικου διακυβευμένος.

Γράφει ο Παναγιώης Φωτεινός

Σε αυτό το συνέδριο θα συγκρουστούν πολιτικές και γενιές. Θα συγκρουστούν κόσμοι και «ράτσες της κοινωνίας» που όλοι θέλουν να έχουν δικαίωμα για την επόμενη ημέρα. Οι τρεις διεκδικητές της προεδρίας έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα προσυνεδριακό πολιτικό σαφάρι, στο οποίο επανασυστήνονται με την βάση και η συσπείρωση θυμίζει προεκλογική περίοδο.

Εντύπωση όμως μου κάνει, και θα το πω, η προεκλογική καμπάνια και εκστρατεία του πιο νέου από τους τρεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο Οδυσσέας, ο οποίος, αν και μικρότερος από τους Γεννηματά και Λοβέρδο, είναι ο μόνος που στις επαφές και τις κουβέντες του, κάνει λόγο για ένα νέο κόμμα. Μια άλλη σχέση και καταθέτει μία εναλλακτική πρόταση.

Βγάζει μπροστά από αυτόν την πολιτική και όχι το πρόσωπο του ή το όνομα του. Στοιχίζεται πίσω από τις θέσεις του και προσπαθεί με κάθε αφορμή να γίνει κοινωνός και κήρυκας αυτών. Δείχνει να τον νοιάζει περισσότερο η διαδικασία της παραγωγής πολιτικής και θέσεων, πάρα η κατανάλωση των κομματικών γραμμών, ίσως γιατί η ανάγκη για επιβίωση στο συγκεκριμένο κόμμα, περνάει μέσα από μια ουσιαστική ανανέωση και αυτός δείχνει να το έχει καταλάβει πολύ καλά αυτό.

Στην προσπάθεια του αυτή χρησιμοποίει κάθε πολύτιμο εργαλείο όπως η τεχνολογία. Ο ίδιος είναι λάτρης του twitter και οι φίλοι του στο facebook του έφτιαξαν και σελίδα, για να τον υποστηρίξουν.

Αυτή η προσπάθεια αν είχε γίνει σε άλλες εποχές, κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα μικρό και αυτή τη περίοδο τοξικό κόμμα, θα είχε πάρει άλλες διαστάσεις. Μυρίζει υγεία.

Αφορμή όμως για το σημερινό κείμενο στάθηκε και πάλι αυτό που είδα γραμμένο στην σελίδα των υποστηρικτών του Οδυσσέα και είναι πάλι «η πολιτική» και όχι εκείνη η προσωπολατρεία του συγκεκριμένου κόμματος, που αποδείχτηκε ευχή και κατάρα για τους φίλους του τα προηγούμενα χρόνια. Αφορμή στάθηκε αυτή ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και πρωτίστως η αγωνία κάποιου κόσμου για το μέλλον.

Παραθέτω το κείμενο

Για ένα Νέο Κόμμα

Εκπροσωπούμε μία γενιά που αγωνιά περισσότερο για το μέλλον παρά για το παρελθόν.

Τιμούμε το παρελθόν. Διδασκόμαστε από τα παθήματα και τα μαθήματα. Η ιστορία και η εμπειρία της Παράταξής μας αποτελούν το θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομούμε την πρότασή μας για το μέλλον.

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Παράταξης, ζητούμε εντολή για το μέλλον. Εντολή μετασχηματισμού της Παράταξής μας. Ξεκάθαρη εντολή για μία νέα συλλογικότητα, για μία δημοκρατική και θεσμική λειτουργία της Παράταξης. Για μία Παράταξη στην οποία τα όργανα δεν θα εκλέγονται απλώς, αλλά θα συζητούν σε βάθος, θα αποφασίζουν, θα χαράσσουν Πολιτική.

Δίνουμε στην Πολιτική τη θέση που της αξίζει. Απέναντι στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό. Θεμελιώνουμε ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη. Με τους πολίτες. Με τους θεσμούς. Με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Χτίζουμε νέες συμμαχίες. Εργαζόμαστε για τη συναίνεση.

Αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Μέσα στην Ευρώπη. Για Παιδεία με αριστεία. Για ένα σύγχρονο Κράτος, ρυθμιστή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Για αξιοπρεπή εργασία για όλους, μέσα από την ανάπτυξη και την καινοτομία. Για ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Για υγεία υψηλής ποιότητας. Για ασφάλεια. Για τη Δημοκρατία. Για την Ισότητα. Για το περιβάλλον. Για μία δυναμική πατρίδα, και διεθνή αλληλεγγύη. Για τους νέους. Για τις γυναίκες. Για τα παιδιά μας. Για όσους χρειάζονται περισσότερα. Γι’αυτούς που τα διεκδικούν όλα.

Εκπροσωπούμε την Παράταξή μας. Διεκδικούμε μία μεγάλη ευθύνη. Δίνουμε νέα δύναμη και νέα δυναμική.

Η πολιτική έχει πρόσωπο. Κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια. Δίνουμε στην Παράταξή μας το δικό μας πρόσωπο.

Σήμερα, για το Αύριο