Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ύποπτο δημοσίευμα της WSJ για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Αθήνα μπλόκαρε την ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος μιας Ιρανικής τράπεζας που κατηγορείται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αψηφώντας τις πιέσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον και μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε βέτο τον περασμένο μήνα σε μια απόφαση της Ε.Ε. για να ανανεωθούν οι κυρώσεις εις βάρος της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας. Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς, ευρωπαίους αλλά και έλληνες αξιωματούχους.

wsj-dimosieuma-iran-tsiprasΗ Bank Saderat, μια ημικρατική τράπεζα, με το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό δίκτυο στο Ιράν, κατηγορείται από τις ΗΠΑ ήδη από το 2007 για χρηματοδότηση οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές, όπως η Χεσμπολάχ στο Λίβανο και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. επέβαλαν στην τράπεζα κυρώσεις με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η επίσκεψη Ομπάμα και η προειδοποίηση Τζακ Λιου

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το μπλοκάρισμα στην ανανέωση του αποκλεισμού της συγκεκριμένης τράπεζας, έρχεται καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ανοικοδομήσει τις οικονομικές σχέσεις της με το Ιράν, μετά την διεθνή συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η κίνηση εκτιμάται ότι ίσως εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα, την οποία θα επισκεφτεί ο Μπαράκ Ομπάμα σε λίγες μέρες. Η WSJ υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία κάνει δουλειές με αυτήν την τράπεζα, θα αποκοπεί από το αμερικανικός χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και οι θέσεις της Αθήνας

Τον Απρίλιο ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την ιρανική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ των 28 κρατών δεν έχει προσφέρει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς πως η Saderat εκτελεί παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα στα στοιχεία ενεργητικού για έξι μήνες, μια περίοδος που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέες ενδείξεις πως η Saderat εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Αν και υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά τις πιθανότητες της Ε.Ε. να κερδίσει μια νέα δικαστική μάχη, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους.

«Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς οδηγίες στην Αθήνα να την μπλοκάρει» σημείωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος.

thetoc.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)