Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζήσαμε την απόλυτη ιαπωνική εμπειρία στο Kiku του Κολωνακίου

Βιρτουόζικα πιάτα, μυστηριώδης ατμόσφαιρα, πολυτέλεια και ηρεμία. Όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο ένα βροχερό βράδυ Τρίτης που ανοίξαμε τη βαριά πόρτα του Kiku στο Κολωνάκι και μπήκαμε στον κόσμο της αυθεντικής ιαπωνικής γαστρονομίας.

Η εμπειρία μας στο Κ for Kiku του Ψυχικού όπου το Περού και η Ιαπωνία μας παρουσίασαν πριν μερικούς μήνες την επιτυχημένη συμμαχία τους, μας έστειλε πρόσφατα στο Κολωνάκι, για να γευτούμε αυτή τη φορά ιαπωνική κουζίνα από την… πηγή.

Με ιστορία που μετρά πλέον δύο δεκαετίες, το Kiku στο Κολωνάκι άνοιξε τις πόρτες του το 1993 αποτελώντας ένα από τα πρώτα εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας της Αθήνας, που φημίζεται για το ότι αντικατοπτρίζει την ιαπωνική φιλοσοφία σε κάθε γευστική και μη λεπτομέρεια.

H απέριττη πολυτέλεια του Kiku

Μπαίνοντας, θα αισθανθείτε έντονα τον μυστηριακό χαρακτήρα της ιαπωνικής κουλτούρας, σε έναν χώρο σκοτεινό και ήρεμο, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, δίνοντας ένα αποτέλεσμα απέριττης πολυτέλειας. Το μαύρο χρώμα πρωταγωνιστεί χωρίς να λείπουν οι κόκκινες και οι μοβ πινελιές, ο φωτισμός δεν παύει στιγμή να δημιουργεί ατμόσφαιρα, ενώ το ανοιχτό sushi bar, όπου κανείς μπορεί να δει τον chef να δημιουργεί τα θαύματα της ιαπωνικής γαστρονομίας μπροστά στα μάτια του, αρχίζει να σε βάζει στο… ψητό (ή καλύτερα στο ωμό).

O executive chef Σταμάτης Σκριάπας

Πίσω από το μενού του Kiku Κολωνακίου, όπως και των υπόλοιπων εστιατορίων Kiku, βρίσκεται ο Executive chef Σταμάτης Σκριάπας, ο οποίος έχει δείξει από νωρίς την αγάπη του για την ιαπωνική κουζίνα με την ενασχόλησή του με αυτή, ενώ δεν σταματά να εμπνέεται από τα ταξίδια του, που πάντα περιστρέφονται γύρω από τη γεύση. Μάστερ στο σούσι, ο Sushi Chef Yujiro Harada έχει αναλάβει το sushi bar του Kiku δημιουργώντας περίτεχνες συνθέσεις με σκοπό να περάσει τη γευστική του κουλτούρα στους επισκέπτες, ενώ η Κλαίρη Πλαστήρα είναι το πρόσωπο πίσω από το μπαρ του Kiku και εκείνη που επιμελείται την cocktail list του εστιατορίου, δημιουργώντας μοναδικά κοκτέιλ με αναφορές στη Χώρα των Χρυσανθέμων.

H Κλαίρη Πλαστήρα είναι το πρόσωπο πίσω από το μπαρ του Kiku

Ξεκινήσαμε με ένα γλυκό και όξινο ταυτόχρονα κοκτέιλ με ρούμι καρύδας, φράουλα και άγριο τριαντάφυλλο που έβγαζε όλα του τα αρώματα σε κάθε γουλιά, για να υποδεχτούμε εντός ολίγου το πολύ προσεγμένο και δροσερό καρπάτσιο λαβράκι με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και βινεγκρέτ shiso, αλλά και το καρπάτσιο τόνου με ιαπωνική βινεγκρέτ και φρέσκια τρούφα, η οποία χάριζε απλόχερα το άρωμά της στο πιάτο. Από τις πρώτες κιόλας γεύσεις φάνηκε ξεκάθαρα η ποιότητα των βιολογικών πρώτων υλών, η φρεσκάδα, οι καθαρές γεύσεις και τα μοναδικά αρώματα, τα οποία σε μεταφέρουν με κάθε μπουκιά στη μακρινή Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την ιδιαίτερη κουζίνα της.

Η… χαρά του sushi lover

Ένα… βασιλικό καβούρι έφτασε στο τραπέζι μας αμέσως μετά, περιχυμένο με σάλτσα shiso, πολύ τρυφερό και όμορφα παρουσιασμένο, με όξινη γεύση που του έδινε φρεσκάδα –ίσως λίγο παραπάνω όξινη για τα γούστα μας. Το επόμενο πιάτο ήταν μια σαφής απόδειξη ότι ενώ οι παραδοσιακές ιαπωνικές γεύσεις δίνουν δυναμικό «παρών» στο μενού του Kiku, δεν λείπουν και οι πιο δημιουργικές προτάσεις, με στοιχεία από άλλες κουζίνες, αυτές που φοβίζουν τους συντηρητικούς, αλλά εξιτάρουν τους τολμηρούς. Έτσι, ένα σούπερ τρυφερό και μαλακό συκώτι πάπιας (το περίφημο foie gras) έφτασε γλασαρισμένο με τζίντζερ μπροστά μας, με τη συνοδεία πουρέ ιαπωνικού δαμάσκηνου και μαρμελάδας τζίντζερ, λιώνοντας στο στόμα και αφήνοντας μια ιδανική ισορροπία αλμυρού και γλυκού, που σίγουρα θα έκανε ακόμη κι αυτούς που απεχθάνονται αυτό το πιάτο, να δοκιμάσουν και δεύτερη μπουκιά.

Οι γαρίδες τεμπούρα που ακολούθησαν ήταν κλασικές και τραγανές, με λίγο πιο έντονη από όσο θα θέλαμε την αίσθηση του τηγανητού, ενώ το χταπόδι με miso βινεγκρέτ και πιπεριές shishito πάνω σε γλυκό πουρέ σελινόριζας, αν και ήταν λίγο παραπάνω μαστιχωτό στην υφή, «έδενε» ισορροπημένα με τις υπόλοιπες γεύσεις.

H πάπια με Amazu-Ponzu και σάλσα ουασάμπι-τρούφας, πρέπει να ομολογήσουμε ότι αν και αποτελεί δύσκολη ή έστω ασυνήθιστη γεύση για πολλούς, ήταν σωστά μαγειρεμένη, χωρίς έντονη γεύση, με σάλτσα που την αναδείκνυε και την τρούφα να κάνει πάλι την εμφάνισή της διακριτικά.

O Sushi Chef Yujiro Harada

Για το τέλος φυλάξαμε τη χαρά του sushi lover με μια πιατέλα με maki και nigiri, με ό,τι συνθέσεις μπορεί να φανταστεί κάποιος, με γυαλιστερή, τόνο, τρούφα, βρώσιμα λουλουδάκια, λαχανικά, αβοκάντο και πάει λέγοντας.

Το γλυκό που μας έκλεψε την καρδιά ήταν το Namelaka με σοκολάτα Dulcey με καρπό Tonka, σορμπέ βύσσινο και γιούζου-λεμόνι σάλτσα, που μας σύστησε έναν άλλο τρόπο να απολαύσουμε τη σοκολάτα, συνδυάζοντας την κρεμώδη-ζελοειδή υφή της namelaka με το παγωμένο σορμπέ σε μια πανδαισία γεύσεων. Η κρέμα lemongrass και γιούζου με κόκκινα φρούτα και σορμπέ λίτσι-μαστίχα ήταν συμπαθητική, με έντονη γεύση λεμονιού και ιδιαίτερη παρουσίαση με κόκκινο βρώσιμο σφουγγάρι με βατόμουρο, αλλά σίγουρα ένα σκαλί πιο κάτω από τη namelaka.

Μοιάζει με έργο τέχνης, αλλά είναι η κρέμα lemongrass και γιούζου

Δεν θα σας γελάσουμε. Το Kiku σίγουρα δεν μπορεί να γίνει «στέκι» για τον μέσο Αθηναίο. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει για τους λάτρεις του φαγητού ένα πολυτελές δώρο που μπορούν να κάνουν στον εαυτό τους ενίοτε, προκειμένου να ζήσουν μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία με άρωμα Ιαπωνίας, σε ένα χώρο που τους σέβεται και τους ταξιδεύει.

Eάν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να γίνει μέλος του Kiku Members Club απολαμβάνοντας ιδιαίτερα προνόμια, όπως διοργάνωση ιδιωτικών γευμάτων ακόμα και το μεσημέρι και κράτηση ολόκληρου του εστιατορίου για προσωπική χρήση. Τα μέλη έχουν προτεραιότητα στη λίστα κρατήσεων, ενώ το Kiku διαθέτει αποκλειστικά για εκείνους μια εξαιρετική συλλογή πούρων.

Info
Kiku Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, Αθήνα
210 3647033
Δευτ.-Σάβ. 19:00-01:00
Τιμή: €70/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ

 

By