Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζητούνται έσοδα… 350 εκ. ευρώ το μήνα από ιδιωτικοποιήσεις

Σε νέο και μάλιστα σοβαρό “αγκάθι” για την αξιολόγηση εξελίσσεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προκύπτει από όσα έγιναν γνωστά μετά την χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Και τούτο, διότι ο γάλλος επίτροπος έβαλε θέμα εσόδων ύψους 5,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2018.

Όπερ εστί μεθερμνηνευόμενον, εισπράξεις ύψους 360 εκατ. ευρώ το μήνα για τους επόμενους 15 μήνες, όταν από το 2011 μέχρι το τέλος του 2016 τα σχετικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε μόλις 3,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να κάλεσε τους υπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητα, ενώ για την επίτευξη του στόχου των 5,4 δισ. ευρώ θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από το νέο ταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔEH.

Πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις προστίθενται στα υπόλοιπα “ακανθώδη» ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, όπως εκείνα του εργασιακού, του δημοσίου, των επιδομάτων.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκαν και τα κρατικά «φέσια» και η πρόοδος που σημειώνεται στην εκκαθάριση αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου η Αθήνα να λάβει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχει προωθήσει προς τους φορείς οφειλές σε ποσοστό άνω του 80%. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα στείλει τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα την ερχόμενη εβδομάδα που θα αποδεικνύουν ότι εξόφλησε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,2 δισ. ευρω.

Την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τη ρευστότητα των 800 εκατ. ευρώ τη υποδόσης, τα οποία σημειωτέον είναι διαθέσιμα από 1ης Σεπτεμβρίου, η εκταμίευσή τους φαίνεται πως θα κριθεί για άλλη μία φορά στο παρά πέντε.

Τα στοιχεία Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν προχθές χτύπησαν ωστσόσο ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι, καθώς έδειξαν αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 343 εκατ. ευρώ, αντί της επιδιωκόμενης μείωσης. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τον Ιούλιο τα 5,435 δισ. ευρώ, έναντι 5,092 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η χθεσινή συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί επιβεβαιώσε τις σοβαρές ανησυχίες της Αθήνας για τον ρόλο που θα κρατήσει το ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση του και να θέσει νέες απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες, ζητήματα στα οποία εάν επιμείνει, είναι πολύ πιθανόν να μπει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ακόμη ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ύψους 10 δισ. ευρώ, συναντώντας ωστόσο τη διαφωνία της Κομισιόν. Όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ανίκα Μπράιτχαρτ, «οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και στη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές».

By