Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Άγριος βασανισμός του Καρέλι μέχρι να καταλήξει

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας 

fylakes

Μια κάμερα, στον διάδρομο έξω από τον χώρο αναμονής των κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, αποκάλυψε τον ομαδικό ξυλοδαρμό και φρικτό βασανισμό μέχρι θανάτου που υπέστη εκεί επί 2,5 ώρες ο Αλβανός βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι στα χέρια σωφρονιστικών υπαλλήλων, το απόγευμα της Πέμπτης.

Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, που βασίστηκε στο υλικό της κάμερας και στη συνέχεια σε μαρτυρίες σωφρονιστικών καθώς και στις διαπιστώσεις ιατροδικαστών και εγκληματολογικού, κατέληξε σε αδιάσειστα στοιχεία, με βάση τα οποία ο εισαγγελέας της Αμφισσας, Νίκος Αντωναράκος, άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος 14 υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας.

O εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση 8 ενταλμάτων σύλληψης, τα οποία ωστόσο δεν εκδόθηκαν χθες λόγω αναρμοδιότητας. Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αμφισσας, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Σερρών, η οποία θα αποφασίσει για την έκδοση των ενταλμάτων, καθώς κρίθηκε πως δεν ασκήθηκε παράνομη βία κατά του αλλοδαπού στις φυλακές Μαλανδρίνου ή στο Α.Τ. Ιτέας. Νεότερα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν ότι το κάταγμα στο στέρνο είναι σύγχρονο (άρα έγινε στη Νιγρίτα), ενώ αποκαλύπτεται ότι ο βαρυποινίτης υπέστη τον βασανισμό της φάλαγγας.

Οι κατηγορίες αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς και το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία. Για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς του Α.Τ. Ιτέας, οι κατηγορίες αναμένεται ότι θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Την ίδια ώρα οι σοκαριστικές αποκαλύψεις προκαλούν εκ νέου κλίμα αναταραχής στις φυλακές Νιγρίτας, αλλά και σε καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Ο χώρος αναμονής κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας δεν καλύπτεται από συστήματα παρακολούθησης και οι υπάλληλοι όπως φαίνεται τον μετέτρεψαν σε κολαστήριο για τον δράστη της δολοφονίας του συναδέλφου τους, υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, σίγουροι πως η αυτοδικία τους δεν θα γινόταν αντιληπτή από κανέναν. Αλλωστε, λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν φωτογραφήσει τον κρατούμενο με μώλωπες σε όλο του το σώμα και είχαν τεκμήρια πως τον παρέλαβαν ήδη χτυπημένο, σε περίπτωση που προχωρούσε σε καταγγελία. Αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν πως ο 42χρονος Αλβανός θα πέθαινε από τα χτυπήματά τους, και αυτό θα επέφερε ενδελεχή έρευνα από τους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι αστυνομικοί ήταν από την αρχή πεπεισμένοι πως ο βαρυποινίτης είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και στη Νιγρίτα, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των σωφρονιστικών πως δεν τον είχε ακουμπήσει κανείς. Αρκούσε μια απλή σύγκριση των επτά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά την άφιξή του στις φυλακές, με αυτές που τράβηξαν οι αστυνομικοί του εγκληματολογικού μετά τον θάνατό του. «Τα τραύματα ήταν πολλαπλάσια και πολύ βαρύτερα. Ηταν εμφανές και έμενε να αποδειχθεί με στοιχεία», είπε στο «Εθνος» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Το οπτικό υλικό από τον θάλαμο όπου κρατήθηκε ο Καρέλι είναι «καθαρό», όπως και αυτό που τραβήχτηκε από εξωτερικές κάμερες, καταγράφοντας την παραλαβή του κρατούμενου μετά τη μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο.

Αντίθετα, η προσοχή των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώθηκε στις εικόνες που κατέγραψε μια εσωτερική κάμερα του διαδρόμου, η οποία καλύπτει τον χώρο εξωτερικά του θαλάμου αναμονής και του κελιού νεοεισερχομένων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ετοιμάστηκε εκτάκτως για την κράτηση του Καρέλι. Καταγράφεται αρχικά ο 42χρονος να οδηγείται στον θάλαμο αναμονής, στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης. Επί 2,5 ώρες φαίνονται να μπαινοβγαίνουν στον θάλαμο περίπου 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και στις 6:30 εμφανίζεται ο κρατούμενος να βγαίνει υποβασταζόμενος από δύο σωφρονιστικούς και να οδηγείται στον θάλαμό του σε άθλια κατάσταση.

Σε έρευνα του εγκληματολογικού που έγινε στον συγκεκριμένο χώρο, ανιχνεύτηκαν στο πάτωμα ίχνη αίματος του Καρέλι, που είχαν καθαριστεί μετά τον βασανισμό του, στοιχείο επίσης ενδεικτικό για το τι είχε συμβεί εκεί.

Υπό το βάρος των συγκεκριμένων ξεκάθαρων ενδείξεων, τουλάχιστον ένας από τους 15 υπαλλήλους που κλήθηκαν για άτυπη κατάθεση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, φέρεται πως «έσπασε» .

Σημειώνεται πως μεταξύ αυτών που διώκονται είναι και ο διευθυντής των φυλακών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Σύμφωνα, πάντως, με τον υποδιευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος, και γραμματέα της Ενωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Π. Ραδόπουλο, ο διευθυντής φαίνεται καθαρά στο επίμαχο βίντεο να κλειδώνει ο ίδιος τον χώρο αναμονής και να δίνει τα κλειδιά στον υπαρχιφύλακα, μαζί με σαφείς και αυστηρές εντολές να μην πειράξει κανείς τον κρατούμενο.

Πηγή: «Έθνος»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By