Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Άνοδος τιμών σε βασικά αγαθά, δεν αποτυπώνεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Άνοδος τιμών σε πολλά βασικά αγαθά εφέτος τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν αντανακλάται στις τιμές.

krisi ektoseis ermou
Philippos Messinis © FOSPHOTOS

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης του Ινστιτούτου Ερευνών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,  με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Νωπές πατάτες και φρούτα, κρέατα, τιμολόγια ΔΕΗ, δηλαδή βασικά είδη, κόστιζαν περισσότερο εφέτος τον Αύγουστο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ η πτώση  του δείκτη κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προήλθε κυρίως από την διολίσθηση των τιμών σε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως, τα είδη νοικοκυριού κατά 5,7%, οι επικοινωνίες κατά 4,3% και η εκπαίδευση κατά 4,0%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που επικρατεί, όσον αφορά στη μηνιαία μεταβολή του δείκτη,  καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 παρατηρείται μία σημαντική μείωσή του κατά 1,6%, η οποία σύμφωνα με το Ινστιτούτο οφείλεται κυρίως στις γενικές θερινές εκπτώσεις σε ένδυση και υπόδηση (-15,7%), όσο  και στα είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-3,4%).

«Αρνητική εντύπωση προκαλείται από την οριακή-ανεπαίσθητη υποχώρηση των τιμών στο κλάδο της εστίασης (-1,4%), καθώς θα ανέμενε κανείς πως η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες), θα λειτουργούσε ευεργετικά στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της συνεπαγόμενης ελάφρυνσης του καταναλωτικού κοινού», σημειώνει το Ινστιτούτο. Βέβαια, προσθέτει, το γεγονός αυτό «υπογραμμίζει και την πίεση (αυξημένη φορολόγηση, χαράτσι ΔΕΗ, μεγάλη συρρίκνωση κύκλου εργασιών κλπ) που έχει ασκηθεί στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου το τελευταίο διάστημα καθώς και το γεγονός ότι πολλές από αυτές είχαν ήδη απορροφήσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από την αρχή εφαρμογής του μέτρου.»

Συμπερασματικά το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι ο αποπληθωρισμός δεν είναι «πανάκεια» αφού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια και αναβάλλει ή ακυρώνει επενδύσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. «Μικρότερες όμως επενδύσεις σημαίνουν και διατήρηση της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνουν και τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η μελέτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By