Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Έρευνα ΚΕΕΛΠΝΟ: Το 71% των Ελλήνων ανησυχεί για τον Έμπολα

Επτά στους δέκα Έλληνες εμφανίζονται ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επιδημίας

ebola

Επτά στους δέκα Έλληνες εμφανίζονται ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επιδημίας του ιού Έμπολα στην χώρα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (57,7%) εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Οι Έλληνες εκφράζουν στην πλειονότητά τους εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό, στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και ζητούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μεγάλο ποσοστό, περίπου το 40%, απάντησε στην έρευνα πως δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο μιας επιδημίας Έμπολα στην Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε από την εταιρία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 – 14 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 1.155 άτομα από όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες (57,7%) απαντά ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι τέσσερις στους δέκα, που δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν.

Ωστόσο, το 73,8% δηλώνει ότι ανησυχεί για ξέσπασμα του Εμπολα στην Ευρώπη. Το 71,2% δίνει την ίδια απάντηση για την Ελλάδα.

Οι επτά στους δέκα Ελληνες (73,2%) δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς και θεωρούν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Εμπολα στην Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύει μεγάλη μερίδα του κόσμου για το ΚΕΕΛΠΝΟ (54,8%) και για τον ΠΟΥ (54%). Διχασμός των πολιτών υπάρχει για τα νοσοκομεία της χώρας. Το 48,1% έχει εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία, ενώ το 51,2% έχει την αντίθετη άποψη. Πολύ μικρό ποσοστό (16,9) εμπιστεύεται τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού και ακόμη μικρότερο (12,2) τη Δημοτική Αρχή της περιοχής του.

Οι πολίτες μπορεί να δείχνουν, στην πλειοψηφία τους, εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ζητούν σε ποσοστό 96,4% τη λήψη πιο ενεργών μέτρων πρόληψης για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα.

kelpno-ebola-ereuna

Συγκεκριμένα:

  • Οι περισσότεροι (96,1%) θέλουν να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών από τις πληγείσες χώρες.
  • Το 95,8% ζητεί έλεγχο των επιβατών όλων των πτήσεων από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.
  • Το 91,9% εκφράζει την επιθυμία να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών στα νησιά και στον Εβρο.
  • Το 79,7% ζητεί έλεγχο στις πύλες εισόδου σε όποιον μπαίνει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
  • Tο 66,8% θέλει να απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς τις χώρες όπου υπάρχει επιδημία.

Αξίζει να τονιστεί ότι το 96,4% επιθυμεί την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Λόγω της ενημέρωσης των τελευταίων δύο μηνών για τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης του ιού Εμπολα, οι γνώσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν. Το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας), 41,8% με σεξουαλική επαφή και 37,9% με μολυσμένη σύριγγα. Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Να αναφερθεί ότι οι ερωτηθέντες έδιναν περισσότερες από μία απαντήσεις.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, το 79,9% απάντησε ότι πρέπει να ανησυχήσει κανείς όταν παρουσιάζει πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου, ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες (54,5%), έντονους μυϊκούς πόνους (49,4%), σοβαρή κεφαλαλγία (44,2%) και αδυναμία – καταβολή (42,9%).

By