Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Ήρθε το ρομπότ που πλένει πιάτα!

«Λύνει τα χέρια» στις νοικοκυρές

rompot_piata_2

Αποτελεί δημιούργημα Βρετανών μηχανικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρεμι Γουάιατ της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών και παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης της ίδιας πόλης, σύμφωνα με το BBC και τους «Financial Times».

Προς το παρόν το ρομπότ επέδειξε την ικανότητά του να χειρίζεται οικιακά αντικείμενα που δεν έχει δει ποτέ, όπως φαράσια και φλιτζάνια, να τα τοποθετεί στη θέση τους κ.λπ.

Όμως, σε λίγους μήνες σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα μπορεί άνετα -και άφοβα- να γεμίζει ένα ολόκληρο πλυντήριο πιάτων.

Αν και οι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή τη δουλειά, στην πραγματικότητα, όπως δήλωσαν οι κατασκευαστές του «Μπόρις», δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα ρομπότ να πάρει ένα-ένα τα άπλυτα πιάτα και ποτήρια και να τα τοποθετήσει σωστά το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πλυντήριο πιάτων.

rompot_piata_3

Όλη η δυσκολία έγκειται στο να πιάσει το ρομποτικό χέρι ένα γυάλινο ή πορσελάνινο αντικείμενο με την κατάλληλη δύναμη και με τον σωστό τρόπο – αλλιώς η ζημιά θα γίνει. Όταν τα αντικείμενα διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος, τότε ο προγραμματισμός του ρομπότ και η δημιουργία των κατάλληλων αισθητήρων για μια τέτοια δουλειά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Ο τελικός στόχος είναι να υπάρξουν ρομπότ με πραγματικά επιδέξια χέρια, που δεν θα κάνουν απλώς μονότονες βιομηχανικές εργασίες, αλλά θα μπορούν να βοηθούν με ουσιαστικό και ασφαλή τρόπο σε σπίτια, γραφεία, νοσοκομεία, αποθήκες κ.α., στο πλευρό των ανθρώπων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By