Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Αθηνά, Εκ του Μηδενός» ένα ντοκιμαντέρ για ένα χειροποίητο ελληνικό πλοίο

Ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Γουζέλη που παρουσιάζει μια υπέροχη ανθρώπινη ιστορία, σε σκηνοθεσία Φοίβου Κοντογιάννη

athina-ek-midenos

O αρχιτέκτονας Κώστας Γουζέλης παρουσιάζει τη γέννηση της «Αθηνάς», ενός μοναδικού παραδοσιακού ελληνικού ιστιοπλοϊκού σκάφους, μιας Συμιακής σκάφης, ίσως του τελευταίου που φτιάχνεται στην Ελλάδα. Μέσα σε 53 λεπτά γεμάτα από ξύλο, θάλασσα, φως και μουσική παρακολουθούμε εκ του μηδενός/ex nihilo μια δημιουργία, σύμβολο ελευθερίας, σύμβολο Ελλάδας.

Σε μια εποχή που τα παραδοσιακά καϊκια «δολοφονούνται» μπροστά στα μάτια  των ιδιοκτητών τους,  η Αθηνά πλέει κόντρα στον «άνεμο» με τη δύναμη της αγάπης των δημιουργών της.

Παρακολουθούμε βήμα, βήμα τη χάραξη του σχεδίου, την επίπονη διαδικασία της κατασκευής, τις ιδιαίτερες προσωπικότητες που συνθέτουν ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα και τους συλλογισμούς που αποτελούν  μια ιδιαίτερη στάση φιλοσοφίας ζωής. Η ζωή, η καθημερινότητα και ο μύθος αλληλοδιαπλέκονται σηματοδοτώντας διαχρονικές αξίες.

Το Αθηνά Εκ του Μηδενός έχει ήδη κάνει την πορεία του σε φεστιβάλ και  ελληνικά νησιά, έχει επιλεχθεί από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE, για να προβληθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η «Αθηνά» το 2011 και 2012 έλαβε μέρος στον Διεθνή Αγώνα Κλασσικών Σκαφών & Παραδοσιακών Καϊκιών , όπου κατέλαβε την πρώτη θέση.

Επίσημη πρεμιέρα με προσκλήσεις :  Τρίτη  21 Ιανουαρίου 2014 στις 20.30. Την προβολή θα ακολουθήσει dj set από τον Ορέστη Φαληρέα των Imam Baildi.

Έναρξη προβολών για το κοινό από τις  23  έως και τις  29 Ιανουαρίου στην αίθουσα Τριανόν , (Κοδριγκτώνος 21,μετρό Βικτώρια, 2108215469, 2108222702), καθημερινά στις 21.00,  Σάββατο & Κυριακή διπλή προβολή στις 17.30 και στις 21.00

[video_embed]
Αθηνά, Εκ του Μηδενός (Athena Ex Nihilo… από myfilm-gr[/video_embed]

By