Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Αμφισβήτηση της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το αρνητικό αποτέλεσμα επιβάλλει ανάληψη ευθύνης από την ηγετική ομάδα για τα λάθη που έγιναν και στροφή προς τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς

kouvelis-DIMAR

Κύκλο συναντήσεων με κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ξεκίνησε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης για την αποτίμηση του δυσμενέστατου εκλογικού αποτελέσματος και την καταγραφή των αιτίων της αποτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το επόμενο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το αρνητικό αποτέλεσμα επιβάλλει ανάληψη ευθύνης από την ηγετική ομάδα για τα λάθη που έγιναν και στροφή προς τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Κριτική Λυκούδη στον Κουβέλη

«Δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση. Η ένσταση ενός μεγάλου τμήματος του κόσμου που μας ακολουθούσε ήταν επειδή δεν κατάλαβε πώς, γιατί, πότε και για ποιον λόγο, αποχωρήσαμε. Όχι γενικώς, διότι δεν παραμείναμε στην κυβέρνηση. Και από εκεί και έπειτα, ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ -που αν θέλετε υπό μίαν έννοια για τη φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ακόμα ισχυρότερο- το γεγονός δηλαδή ότι όταν ξεκίνησαν με ένα σωρό ελπίδες οι διεργασίες για έναν ανοιχτό διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά δεν βρέθηκε απλώς έξω από αυτή την ιστορία, αλλά αντιμετώπισε αυτόν τον διάλογο και με έναν τρόπο, περίπου, περιφρονητικό. Έχω την εντύπωση ότι ήταν δύο βασικές επιλογές του κόμματος, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή πολύ μεγάλη ήττα, στα όρια της συντριβής» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο Σπ. Λυκούδης, αναφορικά με την ήττα της ΔΗΜΑΡ, ενώ ανέφερε πως έχει πολιτική απόσταση από τον κ. Κουβέλη, καθώς του καταλογίζει πολλά λάθη.

«Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ελπίδα για μία μεγάλη ανάκαμψη» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «αν η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίσει υπεύθυνα, σοβαρά, ειλικρινά, με δημοκρατική αντίληψη, αλλά και με αποφασιστικότητα, να αναζητήσει και να εντοπίσει τις αιτίες -εγώ είπα ποιες είναι κατά τη γνώμη μου- της ήττας και να δει πώς θα αλλάξει τις πολιτικές που οδήγησαν εδώ.

Εάν κωφεύσει, εάν δηλαδή ένας αμυνόμενος μηχανισμός -προσπαθώ να βρω τις καλύτερες και τις πιο ισορροπημένες προσεγγίσεις- προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ήττα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα…

Λυκούδης: Δεν γίνεται τρίτος πόλος γύρω από τη ΔΗΜΑΡ

Είναι προφανές ότι όσο καλοί και αν είμαστε και όσα δίκια κι αν είχαμε ή έχουμε ή μπορεί να έχουμε στο μέλλον, όταν στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινούνται τρεις πολιτικοί σχηματισμοί, η Ελιά, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά, προφανώς η Δημοκρατική Αριστερά- το επαναλαμβάνω, όσο καλή διάθεση και αν έχει- δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι γύρω από εμάς θα συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος. Μακάρι να είχαμε τέτοιες δυνατότητες και από την άποψη των ποσοστών και από την άποψη της εμβέλειας. Δεν τις έχουμε. Η ειλικρινής συμμετοχή μας σε μία τέτοια διεργασία και διαδικασία, νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου σημείωσε: «Ένα κόμμα κουρασμένο, που βιώνει σήμερα -και νομίζω και αύριο- την πολιτική του θλίψη, ποιος θέλει να το οδηγήσει σε μία αναμέτρηση στρατοπέδων, σε ένα συνέδριο, για να γίνει τι; Να κερδίσει ποιος και γιατί; Για να επιβεβαιωθεί, όπως γίνεται συνήθως σε έκτακτες διαδικασίες, μία επανάληψη της κυριαρχίας ενός μηχανισμού; Πάμε καλά; Δηλαδή, να υπάρξει μία νέα, τυπική πλειοψηφία της υπάρχουσας πλειοψηφίας, μετά από την ήττα που έχει υποστεί; Τι θα λύσει αυτή η ιστορία; Κανένα ζήτημα δεν θα λύσει. Αυτές είναι άχρηστες ιστορίες. Σοβαρότητα, ειλικρίνεια, ευθύνη και γενναιότητα χρειάζεται από όλους, για να δούμε τι μας έφταιξε. Άντε τώρα να πάμε στη μάχη των στρατοπέδων τύπου “είχες δίκιο, είχα άδικο”, για να βγάλουμε τι, πάνω σ” ένα κόμμα κουρασμένο και ταυτόχρονα ηττημένο;».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By