Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ανάκαμψη σημειώνεται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

Συγκεκριμένα πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 6,4% από το 6,85% που έκλεισε χθες στο ΗΔΑΤ

omologa456

Οι τιμές των κρατικών τίτλων ανακάμπτουν σήμερα, μετά τη συνεχή υποχώρηση της τελευταίας εβδομάδας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν. Συγκεκριμένα πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 6,4% από το 6,85% που έκλεισε χθες στο ΗΔΑΤ.

Συνακόλουθα, το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,93%) περιορίστηκε στο 5,54%. Αποκλιμάκωση στο 4,7% εμφάνιζε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Η μεταστροφή του κλίματος στην αγορά ομολόγων αποδίδεται στη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων (ABS) και τα ελληνικά ομόλογα, παρόλο που τα τελευταία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Κεντρικής Τράπεζας (η πιστοληπτική τους διαβάθμιση είναι πολύ χαμηλή).

Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης που μετείχε χθες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι μέχρι χθες εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων δεν επηρεάζουν το συνολικό σχεδιασμό για τις νέες εκδόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην προσπάθεια των επενδυτών να περιορίσουν τον κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένοι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By