Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναστασάτος: «Oι ελληνικές τράπεζες από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη»

 Έχει βελτιωθεί αισθητά μετά την ανακεφαλαιοποίηση της περιόδου 2012-13

Ekt

Τα νέα εργαλεία παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν τη ρευστότητα της οικονομίας στην Ελλάδα αλλά για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να μειωθεί η αβεβαιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική σταθερότητα, μία συμφωνία για την έξοδο της χώρας από το δεύτερο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, πιθανώς περιλαμβανομένων και διευκολυντικών μέτρων, καθώς και η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι ακόμη και μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, είναι ζωτικής σημασίας, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΝΕ.

«Είναι η κρίσιμη ώρα που βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο του Προγράμματος Προσαρμογής και προσγειώνουμε το αεροσκάφος. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε υπευθυνότητα και σύνεση, να εργαστούμε όλοι μαζί σε ένα Εθνικό Σχέδιο που θα ορίσει τη νέα πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια«, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάτος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες υπογράμμισε ότι έχει βελτιωθεί αισθητά μετά την ανακεφαλαιοποίηση της περιόδου 2012-13 (42,0 δισ. εκ των οποίων 38,6 δισ. από το ΤΧΣ και 3,1 δισ. από ιδιώτες επενδυτές) και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μετά τον Μάρτιο 2014 (συνολικά 8,4 δισ. από ιδιώτες επενδυτές). Οι συστημικές τράπεζες διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξεως του 15-17%.

Παράλληλα, το ΤΧΣ διατηρεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 11,4 δισ. Ευρώ ως μαξιλάρι για τη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έναντι μελλοντικών κινδύνων ή αναγκών που τυχόν προκύψουν από το stress test το οποίο διεξάγει η ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, σημείωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By