Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Στην… αντεπίθεση περνά ο Ομπάμα

 Για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τις εφόδους της IRS, την υπόθεση του προξενείου της Βεγγάζης και τις υποκλοπές του AP.

Copyright: BBC
Copyright: BBC

Να ανακτήσει τον έλεγχο μετά τα προβλήματα που απροσδόκητα προκάλεσαν τρεις υποθέσεις στην Ουάσιγνκτον προσπαθεί o Μπαράκ Ομπάμα, περνώντας στην αντεπίθεση μετά την κριτική για τις στοχευμένες φορολογικές «εφόδους» σε συντηρητικές πολιτικές ομάδες, την κυβερνητική «παρέμβαση» στα τηλέφωνα δημοσιογράφων και το θέμα της Βεγγάζης.

Ο επικεφαλής της εφορίας αποσύρθηκε, δόθηκαν στη δημοσιότητα έγγραφα για την επίθεση στη Λιβύη και ο Λευκός Οίκος ζήτησε την αναβίωση νομοθετικής πρότασης που προστατεύει το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Όσον αφορά το ζήτημα της εφορίας, ο Ομπάμα ανακοίνωσε προσωπικά πως ο επίτροπος της IRS Στίβεν Μίλερ υπέβαλε την παραίτηση του στον πολιτικό του προϊστάμενο υπουργό Οικονομικών Τζέικομπ Λου.

Ο Ομπάμα δήλωσε σε σύντομες παρατηρήσεις: «Δεν θα ανεχθώ τέτοιου είδους συμπεριφορές σε κανένα οργανισμό, αλλά ειδικά στην IRS δεδομένης της δύναμης που διαθέτει και την απήχηση που έχει στην τη ζωή όλων μας».

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα 100 σελίδες e-mail και εσωτερικών σημειωμάτων που αφορούν τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και CIA μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί ότι άργησε να αναγνωρίσει την επίθεση ως τρομοκρατική.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκαν εκ νέου κάτω από την έντονη κριτική την περασμένη εβδομάδα, όταν εσωτερικά έγγραφα διέρρευσαν στον Τύπο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ρεπουμπλικάνους να ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τον τρομοκρατικό «χαρακτήρα» της επίθεσης.

Όσον αφορά τέλος το ζήτημα των τηλεφώνων του Associated Press, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να εξετάσει εκ νέου νομοθετική πρόταση που είχε ναυαγήσει το 2009 και προστατεύει καλύτερα τις δημοσιογραφικές πηγές. Ακόμη πάντως και αυτός ο νόμος δεν θα είχε αλλάξει κάτι στην υπόθεση του AP, καθώς περιέχει επίσης «εξαιρέσεις» για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By