Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Απεργίες και κινητοποιήσεις στα αμερικάνικα fast food

Εργαζόμενοι σε αλυσίδες φαστ-φουντ προχώρησαν εκ νέου σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ζητώντας αύξηση των μισθών τους προκειμένου να είναι σε θέση να «επιβιώσουν».

wendys-570

Στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, οι υπάλληλοι αυτοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ζητώντας την αύξηση του ωρομισθίου τους στα 15 δολάρια (11,03 ευρώ), καθώς ο κατώτατος μισθός που δίνεται σε πολλές αλυσίδες φαστ-φουντ είναι 7,25 δολάρια (5,30 ευρώ).

«Δυσκολεύομαι πολύ οικονομικά και εξαρτώμαι πάντα από τα κρατικά επιδόματα για να μπορέσω να φροντίσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου» δήλωσε η Σιμέντια Μπάτλερ, 33 ετών, εργαζόμενη στα McDonald’s της Ουάσιγκτον και μητέρα δύο παιδιών.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να πολεμήσει ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εργαζόμαστε σκληρά, όμως απλά δεν κερδίζουμε αρκετά για να ζήσουμε», προσέθεσε ο 29χρονος Γιάγια Μπατζί, από τη Σενεγάλη, ο οποίος κερδίζει περίπου 800 δολάρια το μήνα δουλεύοντας στην αλυσίδα σάντουιτς «Bon Pain» στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μετά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, στα τέλη του 2012 και τον περασμένο Αύγουστο, οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον επεκταθεί σε 200 πόλεις, εντείνοντας την πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο και στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για να αναλάβουν δράση.

«Ομπάμα, άκουσέ μας! Είμαστε στον δρόμο!» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον, στην περιοχή των μουσείων, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Καπιτώλιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας για την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 7,25 (5,30 ευρώ) στα 9 δολάρια. (6,58 ευρώ), μια αύξηση που απέρριψε η συντηρητική αντιπολίτευση και κρίθηκε ανεπαρκής από τα τοπικά συνδικάτα που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις.

Ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πρακτικές του. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο όμιλος MacDonald’s διαβεβαίωσε ότι «προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς και επιδόματα» στους υπαλλήλους του και διέψευσε ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια «απεργία», υπογραμμίζοντας ότι τα εστιατόριά του παρέμειναν ανοιχτά.

Η Αμερικανική Ένωση Εστιατόρων (NRA) υπήρξε ακόμα πιο επικριτική, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις μια «επιχείρηση επικοινωνιακού χαρακτήρα» στην οποία προχώρησαν συνδικάτα.

ΠΗΓΗ: koolnews.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By