Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Απορρίπτουν τη συμφωνία της Γενεύης οι φιλορώσοι

Η αδιάλλακτη στάση των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας απειλεί τη συμφωνία

ukraine-prorussianforces

 

Φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει, ενώ ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «παράνομη» και τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Γνκεζντίλοφ, εκπρόσωπος της αυτο-αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι η ομάδα του δεν θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη, μέχρι να εγκαταλείψει η «παράνομη» κυβέρνηση του Κιέβου το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία.

Η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία στη Γενεύη ορίζει ότι όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα, ότι οι καταληψίες διαδηλωτές θα πρέπει να αδειάσουν κτίρια, πλατείες και δημόσιους χώρους. Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.

Ωστόσο, η αδιάλλακτη στάση των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας απειλεί τη συμφωνία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών στο Ντόνετσκ είπε ότι δεν θα φύγουν, εάν δεν αδειάσει πρώτα η πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο.

Επιφυλακτικός για το εάν θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την επίλυση της κρίσης εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η Ρωσία θα τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

Την ώρα που η διπλωματική προσπάθεια βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ελβετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια τηλεοπτική επίδειξη δύναμης σε συνέντευξή του. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το «δικαίωμά» του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά τις συγκρούσεις στη Μαριούπολη που άφησαν τρεις νεκρούς, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, όταν εκατοντάδες φιλορώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By